Nova britanska raziskava je pokazala, da je več kot polovica delovnih površin v skupnih kuhinjah pisarn okužena z veliko različnimi koliformnimi bakterijami, ki lahko povzročijo resne okužbe prebavil. Gre namreč za mikroorganizme, ki so sicer v blatu, ob nevzdrževanju higienskega minimuma pa se razširijo tudi na druge površine.
Kritični hladilniki in mikrovalovke
Raziskava je odkrila, da so ročaji hladilnikov ali zamrzovalnikov v teh prostorih prepolni bakterij, pri čemer so na tretjem mestu po količini koliformne. Približno 30 odstotkov mikrovalovnih pečic ima kontaminirane gumbe in ročke.
Tudi ljubiteljem čaja se ne obeta nič dobrega, na več kot 40 odstotkih aparatov za segrevanje vode so namreč strokovnjaki našli več bakterij kot na vratih toalet. Veliko raziskovanje podjetja Initial Washroom Hygiene iz Velike Britanije je pokazalo tudi, da je na 75 odstotkih kuhinjskih površin celo več bakterij kot v ženskih straniščih.
Boljše preprečiti
Dr. Peter Barratt, vodja raziskave, je povedal, da so rezultati presenetili celo njegovo ekipo. Prav zato je zelo pomembno, da zaposleni v podjetjih pri uporabi skupnih kuhinj in toalet pazijo na čistočo in tako zavarujejo svoje, pa tudi zdravje sodelavcev.