Raziskovalci ameriškega centra za nadzor in zaščito pred boleznimi so pod drobnogled vzeli 45 najbolj priljubljenih pridelkov z njiv, vrtov in sadovnjakov ter jih razvrstili v lestvico glede na količino pesticidov, ki so jih našli v njih. Ob tem je treba poudariti še, da so sadje in zelenjavo pred testiranji oprali in olupili, takšni so namreč previdnostni ukrepi večine potrošnikov.
Kateri so najbolj strupeni?
Nehvaležno prvo mesto so zasedla jabolka, saj je bilo kar 98 odstotkov testiranih sadežev pozitivnih na pesticide. Tesno za petami jim sledi zelena z 96 odstotki kontaminiranih vzorcev. Visoko na lestvici so tudi breskve in njihove bližnje sorodnice nektarine ter grozdje, ki v povprečju vsebuje kar 15 različnih pesticidov in 64 drugih kemičnih spojin.
Še drugi z vrta
V posameznih vrstah paprike so znanstveniki odkrili 15 različnih vrst pesticidov, v nekaterih vzorcih jagod in ameriških borovnic 13. Veliko, a mnogo manj kot v zeleni solati (78) ter kumarah, kjer je kar 80 različnih kemičnih spojin, ki pridelovalcem pomagajo do boljšega pridelka.
Najkritičnejši
Zelje, ohrovt in druge kapusnice so pritegnile posebno pozornost, saj vsebujejo največ organofosfornih insekticidov, snovi, ki vplivajo na nevrološki sistem. Veliko so jih našli tudi v stročjem fižolu.
Kljub pesticidom se jim ne gre odpovedati
Kljub pesticidom v sadju in zelenjavi pa celo znanstveniki, ki so to ugotovili, odsvetujejo, da bi se omenjenim živilom odpovedali. »Zdravstvene koristi, ki jih imata sadje in zelenjava so večje od nevarnosti zaradi izpostavljenosti pesticidom in drugim kemičnim snovem,« so zapisali. So pa dodali, da bi se ljudje morali pogosteje zatekati k organsko pridelanemu, sezonskemu ter krajevnemu sadju in zelenjavi, in če je le mogoče – tudi samooskrbi.