KO ZBOLITE

Nad virusi s kokošjo juho in rdečim vinom

Objavljeno 26. januar 2015 11.15 | Posodobljeno 26. januar 2015 11.15 | Piše: M. F.

Ko vas ujamejo virusi, se okrepčajte s kokošjo juho, pijte veliko zelenega čaja in obroke začinite s pekočimi začimbami.

Kaj jesti tedaj, ko smo prehlajeni ali nas ujame gripa? Ob medu in limoni lahko pomaga še marsikaj.

Čaj ali topla limonada

Veliko tekočine je prvo pravilo ob virusnih obolenjih. Zelo koristen je zeleni čaj, saj je izjemno bogat z antioksidanti, prav ti pa pomagajo organizmu v boju z okužbami. Učinkovita je tudi topla limonada. Ta vsebuje flavonoide, ki okrepijo imunski sistem in pomagajo pri hitrejšem okrevanju.

Kokošja juha

Tradicionalno velja za zdravilo, nekateri ji pravijo kar naravni penicilin. Ni zgolj topel obrok, ampak ima številne zdravilne učinke. Krožnik vroče krepčilne jedi pomaga odmašiti dihalne poti. Med kuho se namreč iz mesa sprošča aminokislina cistein. Ta po učinkih spominja na acetilcistein. Gre za snov, ki je prisotna v zdravilih za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali. Poleg tega je juha izredno hranljiva, torej je odličen vir energije za ves dan. Nikar ji ne pozabite dodati veliko zelenjave, vključno s čebulo in česnom, ki sta znana po svoji zdravilni moči.

Rdeče vino

Verjeli ali ne, tudi rdeče vino je zaveznik v boju z virusnimi obolenji. Bogato je z antioksidanti, ki pomagajo organizmu pri premagovanju okužb, zlasti tistih, ki prizadenejo dihalne poti. Seveda previdno: ne več kot kozarček na dan in sploh nič, če uživate kakršna koli zdravila.

Začinjena hrana

Najbrž že veste, da začinjena hrana v oči prikliče solze, prav tako pa prečisti dihalne poti. Zato brez skrbi uživajte v hrenu, pekočih paprikah in drugih začimbah, ki oplemenitijo jedi in pomagajo k lažjemu dihanju.

Ingver

Raziskave so pokazale, da je ingver zelo učinkovit pri preprečevanju in umirjanju slabosti ali drugih želodčnih težav, kot so zaprtje, napihnjenost in bruhanje. Če vas pesti katera koli od omenjenih nadlog, si privoščite skodelico ingverjevega čaja. Ta dokazano premaguje tudi prehlad in gripo, najbolj v kombinaciji z limono in medom.

Jedilna soda

Jedilna soda je pogosto sestavina zdravil za želodčne težave. V želodcu namreč sproži kemično reakcijo z odvečno želodčno kislino, zato se v prebavilih spremeni vrednost pH. Raztopite čajno žličko jedilne sode v kozarcu vode in jo popijte. Mešanica pomiri želodec in tudi črevesje. Razdražena prebavila so namreč pogosto spremljevalec virusnih okužb.

Deli s prijatelji