Pri kroničnih vnetjih gre za odziv telesa na različne zunanje dražljaje. Najpogosteje se kažejo v nepravilnem delovanju žlez z notranjim izločanjem, s povečanim dotokom krvi v tkiva, v povišani telesni temperaturi, kožni rdečici, oteklinah in skrajnih primerih z bolečinami. Neprestano ponavljajoča se vnetja lahko privedejo do resnih obolenj, eden od načinov, kako se pred njimi zavarovati, pa je pravilen izbor prehrane.
»Neprimerna, predelana, s transmaščobami ter sladkorjem obogatena hrana vnetne procese v telesu spodbuja, na drugi strani pa so živila, ki jih zavirajo ter tako varujejo zdravje,« pravi Scott Jaschik, profesor z univerze v Dallasu.
Tu je nekaj najučinkovitejših ...
Losos
Mastne ribe, kot je losos, vsebujejo omega tri maščobne kisline, ki zavirajo vnetne procese v telesu in zmanjšujejo tveganje za nekatere oblike raka, bolezni srca ter za avtoimunske bolezni. Na jedilniku bi morale biti vsaj trikrat tedensko.
Repa
Če boste v svojo prehrano vključili repo (kislo ali surovo), boste deležni številnih koristi za zdravje. Med drugim znižuje krvni tlak, spodbuja prebavo, telo navdaja z vitamini in minerali ter varuje pred vnetnimi procesi.
Paradižnik
Vsebuje likopen, antioksidant, ki je močan borec proti vnetnim procesom. S kuhanjem se izkoristek likopena v telesu še poveča, zato si iz njega kar najpogosteje pripravite juhe, omake ali ga preprosto popecite na žaru.
Borovnice
Njihova modra barva je posledica vsebnosti posebnega antioksidanta, antociana, ki je močan borec proti vnetjem. Ob tem borovnice blažijo stres, ki je prav tako kriv za številne bolezni sodobnega časa.
Mandlji
Tako kot ribe so bogati z omega tri maščobami. Ob tem vsebujejo še veliko vitamina E. Ta blaži in v določenih primerih povsem premaga bolečine, ki so posledice vnetnih procesov. Za zaščito pred njimi so koristni tudi drugi lupinasti plodovi. Peščica teh na dan je zato odlična in izjemno zdrava malica.