Življenje v barvah ni zgolj lepše, je tudi bolj zdravo. Živahne barve sadja in zelenjave namreč niso zgolj okras na krožniku. Vsak odtenek plodov na nas vpliva drugače in vsaka barva skrbi za druge telesne funkcije. Poglejte, zakaj mora biti tudi vaš krožnik v barvi mavrice.
Bela: Krepi imunski sistem
Krompir, cvetača, gobe, česen, jabolka in hruške v sebi skrivajo veliko hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem. Beli plodovi narave so bogati z vlakninami, magnezijem in kalijem. Krompir je izvrsten vir vitamina C, vsebuje škrob, ki deluje kot zaščitnik imunskega sistema, varuje pred rakavimi obolenji in preprečuje kopičenje holesterola. Cvetača ima veliko vlaknin, jabolka, hruške in zlasti čebula pa močan antioksidant kvercetin, ki zavira alergijske reakcije telesa.
Nasvet: Priporočljivo je, da bela barva prevladuje v vsaj dveh dnevnih obrokih. Pri tem velja poudariti, da sta surova zelenjava in sadje (z izjemo krompirja) dvakrat učinkovitejša kot kuhana.
Rdeča: Varuje srce
Rdeča grenivka, lubenica, brusnice, jagode, višnje, rdeča pesa, paradižnik, paprika in rdeči radič, skratka vsi rdeči darovi narave, so bogat vir karotena ter antioksidantov, ki ščitijo srce in ožilje. Flavonoidi v njih so zaslužni za zdravje srca, pomagajo pri ohranjanju koncentracije in preprečujejo številne okužbe.
Nasvet: Rdeče plodove vključite v vsak svoj dnevni obrok: brusnice dodajte kosmičem za zajtrk, pečene paprike naj bodo del kosila, paradižnik ali rdečo peso pa dodajte večerni solati.
Zelena: Čisti in obnavlja organizem
Najbolj zastopana zelenjava. Med njo sodijo špinača, zelena solata, brokoli, zelje, grah, zelena paprika, leča, ohrovt, kivi, grozdje itd. Vsi ti darovi narave so odličen izvor antioksidanta luteina in karotenoidov, vsebujejo železo, folno kislino, kalcij in betakaroten. Njihova najmočnejša funkcija je čiščenje telesa, saj iz telesa odstranjujejo toksične snovi.
Nasvet: Dan začnite z zelenim smutijem, kosilo oplemenitite s termično obdelano zeleno zelenjavo, za večerjo pa si pripravite mešano solato in ohrovt, lečo, sveže rukvico (rukola) z dodatkom nekaj kapljic olivnega olja in limoninega soka.
Oranžna in rumena: Ščitita kožo
Marelice, mango, rumena paprika, breskve, korenje, pomaranče, ananas, papaja, buče in koruza so polne betakarotena, ki ga telo pretvori v vitamin A. Ta ščiti kožo pred vplivi prostih radikalov. Ob tem so vsi ti plodovi bogati s kalijem, fosforjem, magnezijem, natrijem, žveplom in kalcijem, ki hranijo vsako celico v telesu. Antioksidanti v njih ščitijo dihalni sistem in blažijo vnetne procese ter so zaslužni za lepo in sijočo polt.
Nasvet: Če imate dostop do biološko pridelanih plodov, v izceden sok pomaranče dodajte še njeno naribano lupino. Napitek bo deloval kot injekcija vitaminov in mineralov. Zelenjavo jejte surovo oziroma je ne izpostavljajte dolgi termični obdelavi. Da bi se vitamin A v telesu absorbiral, ji dodajte kanček olivnega olja.
Vijolična in modra: Spodbujata delovanje možganov
Slive, borovnice, temno grozdje, črni ribez, robide, jajčevci, rdeče zelje, rdeča čebula imajo izrazito vijolično ali modro barvo. Ta poskrbi za niz pozitivnih učinkov v našem telesu. Antociani v njej so močni antioksidanti, ki nase vežejo proste radikale, zavirajo kvarni vpliv UV-žarkov in delujejo protibakterijsko. Prav tako ti plodovi pospešujejo motorično koordinacijo, koncentracijo in varujejo vid.
Nasvet: Nekaj suhih ali svežih sliv in borovnic si privoščite za zajtrk. Grozdje je odlična in hranljiva malica, jajčevci pa naj bodo sestavina kosila. Lahko jih pripravite na številne načine, pomembno pa je, da jih uživate z olupkom. Prav v njem je največ telesu koristnih snovi.