Mlada čebula spada med prvo zelenjavo, ki nas sveža, z vrtičkov prinesena na krožnik pozdravi po dolgi zimi. Zagotovo jo imate radi tudi sami, a uporabljate le njen beli del, zeleni pa roma med odpadke. Ko boste naslednjič nameravali ravnati tako, pomislite še enkrat. Zdravju prijazen ni namreč le beli, pač pa tudi zeleni del. Vas zanima, zakaj in kako?
Zdravi različna vnetja
Zeleni del mlade čebule narežite na kolobarčke, dodajte jim malce naribanega ingverja in soli. Vse skupaj stresite v platneno vrečko ali zavijte v krpo ter segrejte. Toplo oblogo zavijte še v eno krpo in položite na mesto vnetja: na grlo, če vas boli grlo, ali na pljuča, če imate težave s kašljem. Pomaga tudi pri bolečinah v hrbtu.
Blaži otečenost nog
Nekaj minut kuhajte mlado čebulo, nato pa njena stebla zmeljite v sekljalniku. Ko se zmes spremeni v gosto pasto, zvečer po napornem dnevu z njo premažite zatečene dele nog. Pustite učinkovati približno pol ure in jo nato sperite, ulezite se na kavč in noge dvignite više od telesa. Recept je znan že stoletja in je zelo učinkovit.
Čisti dihalne poti
Zmečkajte liste mlade čebule in s sokom prepojite košček vate ali bombažno blazinico. Tak moker obkladek položite na nos in na področje sinusov. Snovi v čebuli bodo odmašile dihalne poti in olajšale dihanje, ker je mlada čebula blažja od običajne, pa zaradi nje ne boste pretakali solz.