DROBNE RASTLINICE

Mikrorastline za makrozdravje

Objavljeno 14. november 2017 11.10 | Posodobljeno 14. november 2017 11.12 | Piše: Alenka Kociper

Mikrozelenjava so rastline, ki so večje od kalčkov in manjše od sadik; v nasprotju s kalčki, ki jih gojimo v vodi, ta raste na kalilnih pladnjih v substratu.

Da bo krožnik pisan, posejemo rdeči radič. Foto: Guliver/Thinkstock

Pozimi, ko je na vrtu malo ali nič zelenjave, si vitamine in minerale zagotovimo iz drugih virov. Ena od možnosti je gojenje mikrozelenjave, to so drobne rastlinice, ki jih režemo, ko poženejo nekaj listov. Uživamo cele, tako liste kot stebla, imajo izrazit okus in so polne vitaminov in mineralov. Gojimo lahko tako rekoč vse zelenjadnice, pri katerih sicer uživamo liste in stebla, solatnice in druge vrtnine, denimo zelje, ohrovt, cvetačo, kolerabo, blitvo, špinačo, grah, pa tudi repo, peso in žita, rukolo ter zelišča. Rastline porežemo, ko poženejo nekaj listkov, in takoj posejemo nove. Večina zelenjadnic bo zrasla v približno dveh tednih.

Gojimo lahko tako rekoč vse zelenjadnice, pri katerih sicer uživamo liste in stebla.

Mlade rastlinice so izjemno bogate z vitamini in minerali, vendar moramo vedeti, da jih tudi hitro izgubljajo, zato jih nikar ne režimo za zalogo, ampak jih vselej zaužijmo sproti.

Mešanje semen

Mikrozelenjavo sejemo v plitve pladnje ali lončke, lahko uporabimo tudi plastično embalažo od zelenjave, v katero nasujemo nekaj centimetrov debelo plast substrata za vrtnine, ki ga lahko zmešamo z zemljo. Da zemlja ne bo preveč vlažna, morajo imeti pladnji na dnu luknje za drenažo. Pladnje postavimo v prostor, kjer bodo imele naše rastlinice vsaj nekaj ur na dan zagotovljeno dnevno svetlobo. Lahko izberemo okensko polico v kuhinji, če nimamo primerne, pa pladnje postavimo v klet, da le ni premrzla, za klitje mora biti najmanj 16 stopinj.

V semenarni lahko kupimo pripravljeno mešanico različnih semen v paketu s pladnji, pri katerem namesto substrata uporabimo priloženo blazinico iz mineralnih vlaken. Če jih mešamo sami, združujmo rastline, ki približno enako hitro rastejo. Pri tem se poigramo z vzorci, na primer med zelene rastline posejemo rdeč radič, dobili bomo pisano mini gredico, večbarvni izbor pa bo privlačen tudi na krožniku.


Za hitrejšo kalitev pladnje pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo.

Postopek setve je preprost, substrat na pladnjih navlažimo in semena potresemo na gosto in povprek. Čez posujemo še čisto tanko plast substrata, in če želimo pospešiti kalitev, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Ta bo hkrati s toploto zadrževala tudi vlago. Ko semena vzklijejo, folijo odstranimo. Ves čas skrbimo, da je substrat dovolj vlažen, zlasti bodimo previdni, če je pladenj v bližini radiatorja ali peči. Rastline tudi vsakodnevno vlažimo s pršilko.

Mikrozelenjavo lahko tudi kupimo, v tem primeru preverimo, da je res sveža, saj hitro izgublja hranilno vrednost. 

 

Pisana solata
Mikrozelenjavo ali kalčke uporabljamo kot dodatek k različnim jedem, zlasti solatam in sendvičem; mlade
rastlinice uživamo presne.

Mikrozelenjava in kalčki so zelenjava, ki nam prav pride zlasti pozimi. Mikrozelenjava se od kalčkov razlikuje v stopnji rasti, kalčki imajo le klične liste, medtem ko pri mikrozelenjavi pustimo, da zrastejo tudi pravi listi. Njen okus je enak kot pri odrasli rastlini, samo veliko bolj izrazit. Uporabljamo jo kot dodatek, bolje rečeno začimbo, količine prilagodimo okusu. Uživamo liste in stebla, če rastline gojimo sami, jih režemo tik nad zemljo. Mlade rastlinice dodajamo solatam, sendvičem, k različnim namazom, lepo se podajo k ribam in mesu, poleg kalčkov pa so nepogrešljive tudi pri pripravi jedi iz voka. 

Za 4 osebe:
300 g piščančjih prsi
250 g šampinjonov
četrt glave rdečega zelja
2 korenčka
1 rdeča pesa
1 repa
1 zelena paprika
sol, olje, kis
žlica sezamovih semen
skodelica mikrozelenjave

Zelenjavo očistimo, zelje, rdečo peso, repo in korenje naribamo na rezance, papriko narežemo po dolgem. Piščančje prsi narežemo na koščke, solimo in na hitro popečemo na vročem olju. Šampinjone očistimo, narežemo in popečemo v ponvi na malo olja. Zelenjavo zmešamo v skledi in jo začinimo s soljo, oljem in kisom. Razdelimo na krožnike. Dodamo popečeno meso in gobe, potresemo s sezamovimi semeni in okrasimo z mikrozelenjavo.

 

Deli s prijatelji