ČUDEŽNI SADEŽ

Marelice, vir zdravja in dolgega življenja

Objavljeno 25. julij 2012 09.00 | Posodobljeno 25. julij 2012 09.00 | Piše: M. F.

Pomagajo pri zaprtju, pri težavah s kožo in z očmi, premagajo slabokrvnost in celo rakava obolenja.

Nastopil je čas marelic in škoda bi bila, če si jih ne bi privoščili.

Prebivalci iz pakistanske doline Hunza doživijo visoko starost in v svoji 900–letni zgodovini ne poznajo niti enega primera rakavega obolenja. Lokalni zdravnik Khwajaa Khan je za britanski Independent o njihovi skrivnosti dolgega življenja povedal: »So izjemno trdoživi ljudje. Čeprav so preboleli vse otroške bolezni, imajo ekstremno dolgo in produktivno življenje. Nedvomno so za to poleg čistega zraka in gorske klime zaslužne tudi marelice. Pogosto namreč grizljajo suhe ali sveže, uživajo mehko jedro njihovih koščic, iz katerih pridelujejo tudi olje. Žal vpliv sodobne civilizacije ta izdelek vse bolj izpodriva in marelično olje mladi uporabljajo vse manj.«

Laetril (vitamin B17) zdrav ali strupen?

Mehko jedro koščic marelic vsebuje vitamin B17. Ta je znan tudi pod imenom laetril in amigdalin. Okoli te snovi se že leta krešejo

Sezona marelic se približuje višku. Čas je torej, da si jih privoščite!

razprave. Leta 1971 so ga na področju Združenih držav Amerike prepovedali, saj naj bi bil strupen. Sodobne raziskave pa dokazujejo, da je prav vitamin B17 koristen v boju proti raku. Strokovnjaki zato menijo, da je bila prepoved izključno v korist farmacevtske industrije, ki naj bi se trudila s tržišča odpraviti vsa naravna zdravila.

Zdravilne lastnosti marelic, o katerih ni dvoma

  • So nizkokalorične, a bogate z vitamini A, B2, B3 in C ter z naravnimi sladkorji.
  • Vsebujejo kar desetkrat več magnezija kot katero koli drugo sadje.
  • Marelični sok je izvrsten izvor kalcija in železa, zato je še posebej priporočljiv za nosečnice in majhne otroke ter vse, ki trpijo zaradi anemije. 100 gramov svežih sadežev telesu zagotovi tolikšno količino železa kot 250 gramov svežih jeter.
  • 150 mililitrov naravnega soka iz marelic pokrije dnevne potrebe organizma po karotenu.
  • Suhe so bogate s kalijevim karbonatom, ki ga potrebujejo vsi s srčnimi težavami, še posebej tisti, ki trpijo zaradi aritmije.
  • Marelice izboljšujejo možganske funkcije, saj imajo veliko magnezija in fosforja. Ta elementa prav tako pomagata pri uravnavanju krvnega tlaka.
  • Ker vsebujejo veliko vitamina A, pozitivno vplivajo na oči in skrbijo za lepo kožo.
  • Sok marelic zmanjšuje želodčno kislost in blaži napetost.
  • Marelični čaj blaži prebavne bolečine, namočene suhe odpravljajo zaprtje.
  • So popoln diuretik. Za maksimalen učinek jih je priporočljivo zaužiti od 70 do 80 gramov šest- do sedemkrat na dan.

 


 

Deli s prijatelji