RAZISKAVA

Manj govedine pomeni manj toplogrednih plinov

Objavljeno 22. julij 2014 19.00 | Posodobljeno 22. julij 2014 19.00 | Piše: STA, B. G.

Ameriška znanstvena študija, objavljena v reviji Nacionalne akademije za znanost, ugotavlja, da je govedina največji proizvajalec toplogrednih plinov od vseh beljakovin živalskega izvora v človeški prehrani.

Govedo proizvede veliko več metana kot na primer svinja, puran ali piščanec.

Avtor študije profesor Gidon Eshel s kolegija Bard v New Yorku je uporabil uradno vladno statistiko in ugotovil, da je vzreja govedine škodljivejša kot vzreja svinj, perutnine oziroma proizvodnja jajc in mleka. Govedina proizvede petkrat več toplogrednih plinov na kalorijo, šestkrat več dušika ter potrebuje 11-krat več vode za namakanje in 28-krat več zemljišč kot druge beljakovine živalskega izvora.

Manj kot pol kilograma govedine na primer povzroči enake posledice za segrevanje ozračja kot zgorevanje 3,8 litra bencina.

Govedo proizvede veliko več metana kot na primer svinja, puran ali piščanec. Govedo potrebuje veliko več krme in za pridelavo krme je potrebno gnojilo, ki prav tako izpušča v ozračje metan. Krave, biki in telički metan spuščajo v ozračje tudi z riganjem in iztrebki. Eshel ugotavlja, da bi povprečni Američan z zamenjavo svinjine za govedino na leto zmanjšal izpuste ogljikovega dioksida za pol tone.

Govedorejska industrija je študijo že obtožila hudega poenostavljanja zapletenega sistema, ki tvori vrednostno verigo govedine v prehrani, in dodaja, da ameriško govedo izpušča najmanj toplogrednih plinov od vseh drugih držav na svetu.

Deli s prijatelji