Ste ljubitelji manga? Prav je, da ga imate radi, kajti ta tropski sadež ima številne prednosti za zdravje.
Proti sladkorni bolezni
Nedavna raziskava, katere rezultati so bili predstavljeni na kongresu združenja ameriških skupin za eksperimentalno biologijo, je pokazala, da se je pri laboratorijskih živalih, ki so v 12 tednih vsak dan zaužile 10 gramov zamrznjenega ali dehidriranega manga, količina sladkorja v krvi znižala. To odkritje bi lahko bilo za bolnike z diabetesom mejnik v nadzorovanju količine sladkorja v krvi.
Ščiti pred rakom na debelem črevesu in na dojki
Sočno rumeno meso zavira rast celic raka na debelem črevesju in na dojki, so dokazali znanstveniki iz Teksasa. Za to sta zaslužna triterpen (ta antioksidant pomaga pri izrabi kisika v telesu) in lupeol, ki deluje protivnetno. Obeh je v mangu v izobilju.
Pravi za diete
Mango je prava zakladnica vlaknin, vitaminov A, B6 in C. Njegova notranjost je izjemno mesnata, pospešuje metabolizem, zgorevanje maščob in hitro zagotovi občutek sitosti. Vlaknine omogočajo, da se ta ohrani, z njihovo pomočjo pa se iz telesa pospešeno izločajo strupene snovi.
Kožo pripravi na sonce
Spomladi in na začetku poletja je primerno uživati živila, ki kožo pripravijo na močnejše sončne žarke. Mango je pri tem v veliko pomoč, saj je bogat z betakarotenom, ta pa v kombinaciji s primernimi zaščitnimi kremami varuje pred škodljivimi UV-žarki ter zagotavlja enakomerno, lepo in zmerno porjavitev kože.