ODPORNOST

Maka, prehranski čudež iz Andov

Objavljeno 17. marec 2012 08.00 | Posodobljeno 17. marec 2012 08.00 | Piše: Nataša Markovič

Mako imenujejo čudežna rastlina, saj povečuje odpornost telesa, krepi imunski sistem in zmanjšuje stres.

Popolnoma naravno vpliva tudi na hormonski sistem, ki ima velik vpliv na splošno počutje, metabolizem, energetsko uravnovešenost in spolno moč. Mako (maca) uporabljamo kot prehransko dopolnilo, saj vsebuje veliko pomembnih snovi. Je prava zakladnica kalcija, selena, cinka, natrija, železa, kalija, magnezija, silicija, joda, fosforja, mangana in bakra, ki jih človeško telo potrebuje za svoje uravnoteženo delovanje. Še posebno veliko ima kalcija, ki vpliva na delovanje živčnega in kardiovaskularnega sistema, pomemben pa je predvsem za krepitev kosti in zob.

V prahu k skuti, jagodam in cimetu

Maka ima veliko vitaminov B1, B2, B12 in C, ki zagotavljajo pravilno delovanje srca, presnovo ogljikovih hidratov v energijo in sodelujejo pri rasti celic in proizvodnji rdečih krvničk. Je zakladnica različnih aminokislin, sestavin, ki so v telesu pomembne za izdelavo nevrotransmiterjev – snovi, ki prenašajo signale v živčnem sistemu. Pisano paleto za zdravje pomembnih sestavin zakrožujejo nenasičene maščobe omega 3, 6 in 9, ki so pomembne pri uravnavanju srčno-žilnega sistema, sitosterol in stigmasterol pa znižujeta raven holesterola. »Maco uživam kot dodatek k prehrani, saj v dnevnem odmerku vsebuje vsa pomembnejša hranila v obliki vitaminov, mineralov, aminokislin in nenasičenih maščob, ki z uravnoteženo prehrano omogočajo boljšo odpornost organizma in hormonsko ravnovesje. V prahu jo običajno dodam skuti, jagodam in cimetu, kar rahlo ublaži njen sicer precej specifični okus. Priporočam jo vsem, ki so pogosto izpostavljeni velikim psihofizičnim naporom, bodisi športnikom bodisi poslovnežem, oziroma ljudem s hitrim življenjskim tempom,« o tej vsestranski rastlini pravi profesionalni ISSA-certificirani osebni trener Gašper Grošelj.

Brez glutena, sladkorja ali hormonov

V omejenih količinah jo lahko uživajo tudi otroci in starejši, vsi pa jo lahko jemljejo sočasno z zdravili ali drugimi prehranskimi dopolnili, saj ne vsebuje glutena, sladkorja ali hormonov. Do nedavnega skrita rastlina je bila v preteklosti le hrana perujskih Indijancev, zdaj pa je na voljo vsem, čeprav še vedno uspeva le v Andih – drugje po svetu pač ni takšnih razmer, ki bi ohranile vse njene pozitivne lastnosti, neuspešno so jo denimo poskusili pridelovati v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Rusiji, Italiji ter na Japonskem. Uspeva na več kot 4400 metrih nadmorske višine, kljubuje ekstremnim vremenskim razmeram, kot so denimo manj kisika, velike temperaturne razlike, visok UV-indeks in močni vetrovi.

Visokogorje perujskih Andov je prostor, kjer ima ta rastlina edinstvene razmere za rast, saj svojo moč črpa iz zemlje, bogate z minerali in snovmi ki ji ponuja zaščito za preživetje. Prav zaradi teh snovi jo mnogi imenujejo čudežni dar narave.

Krepi spolno moč

Po legendah naj bi inkovski vojščaki pred vsako bitko zaužili zdrobljeni gomolj make, zaradi česar so bili nepremagljivo močni. Zaradi še ene pomembne značilnosti, krepitve spolne moči, naj bi, ko so osvojili kakšno mesto, prepovedali njeno nadaljnjo uporabo, ker so hoteli zavarovati tamkajšnje ženske. Zapisi še omenjajo, da so polovico vsega pridelka v obliki posušenih gomoljev namenili prav vojščakom. Zaradi prepričanja, da deluje kot afrodiziak, so jo pozneje uporabljali samo višji sloji prebivalstva.

Maka pri nas

Lahko jo kupite tudi pri nas v bolje založenih trgovinah. Pred nakupom make, ki je lahko v obliki prahu ali kapsul, preverite, ali je pridelana na tradicionalen način, torej v Andih, saj sta samo tamkajšnja neokrnjena narava in nadmorska višina primerni za njeno pridelavo. Pred mletjem jo morajo dva meseca sušiti na soncu, da ohrani vse svoje pozitivne snovi.

Deli s prijatelji