Nahaja se v morski in mineralnih vodah, zeleni zelenjavi, celih žitih, rjavem rižu, v nekaterih lupinastih plodovih, v mesu in ribah. Priporočeni dnevni odmerek znaša od 250 do 300 mg, pretiravanje z magnezijem pa ima lahko odvajalni učinek. »V priporočenih količinah je magnezij dober za čiščenje črevesja,« je povedal profesor gastroenterolog Jon Shaffer. »Poleg tega, da pozitivno vpliva na prebavo, je bistven za zdravje srca, ohranja zdrave kosti in pospešuje absorpcijo vitamina D. Odličen je za mišice, živčni sistem ter za pretvarjanje hrane v energijo, « je še dodal priznani strokovnjak.
Prepogosto zanemarjen
Žal se zdi, da se vse preveč ljudi ne zaveda pomena tega minerala. Glede na zadnjo raziskavo britanske organizacije National Diet and Nutrition ga namreč primanjkuje 11 odstotkom žensk in kar 16 odstotkom moških. Najbolj skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da je stanje najslabše med mladimi v starosti od 11 do 18 let. V tej starostni skupini magnezija primanjkuje kar 51 odstotkom deklet in 18 odstotkom fantov. Gre za obdobje slabih prehrambnih navad. Veliko najstnikov se izogiba hrani, da ne bi pridobivali teže. Na drugi strani pa njihova prehrana vsebuje veliko industrijsko predelanih živil. Kava in alkohol, s katerima se spoznavajo, prav tako lahko zmanjšata količine magnezija v telesu, je pokazala raziskava univerze Maryland. Na količino tega slabo vplivajo tudi stres, nervoza in depresija.
Pomanjkanje ogroža telo
Pomanjkanje magnezija slabo vpliva na presnovo, količino energije v telesu, krvni tlak, srce in ožilje, živčevje in tudi na mišice. Te se zaradi tega težko raztezajo in sproščajo, kar privede do krčev. Ena od raziskav, objavljena v časopisu Medical Hypotheses, je celo dokazala, da manj magnezija pomeni manj hormon sreče serotonina. Lahko bi torej rekli: premalo magnezija, premalo energije pa tudi manj sreče.
Zadostne količine omenjenega minerala je telesu priporočljiveje dovajati s prehrano, če pa se boste odločili za prehranske nadomestke, se o njihovi primernosti predhodno posvetujte z zdravnikom.