TRI V ENEM

Lubenica - vir zdravja

Objavljeno 02. julij 2013 14.10 | Posodobljeno 02. julij 2013 14.12 | Piše: M. F.

Poletje je bogato z lubenicami, te pa z likopenom, vitamini, vodo in vlakninami.

Čeprav sezona lubenic še ni na vrhuncu, jih je že mogoče kupiti in uživati v njihovem sočnem, a ne še popolnoma sladkem mesu. Najboljše so na vrhuncu poletja, ko prinašajo pravo osvežitev, so pa tudi vir zdravja. Kaj se skriva pod zeleno lupino?

  • Lubenica je bogata z likopenom, antioksidantom, ki ji daje značilno rdečo barvo, ščiti pred UV-žarki in zmanjšuje verjetnost raka na prostati.
  • Likopen varuje tudi pred boleznimi srca in rakom na materničnem vratu ter jajčnikih, nekatere raziskave pa celo dokazujejo, da povečuje libido in izboljšuje plodnost.
  • Poleg tega, da vsebuje velike količine vitaminov A, B in C, je lubenica bogata z vodo.
  • V 100 gramih lubenice je skoraj 10 gramov sladkorja in 90 gramov vode, 20 miligramov betakarotena, 0,5 miligrama železa, sedem miligramov kalcija, 10 miligramov fosforja in približno 20 kalorij. Torej je odlično dietno živilo.
  • Tudi pečke iz lubenice so uporabne: zmlete lahko dodate moki za kruh, popražene in soljene so odlične za grizljanje, v kozmetični industriji pa se uporablja njihovo olje.
  • Čaj iz njih je priporočljiv za vse, ki jih pestijo ledvični kamni.

Če želite iz lubenice izvleči kar največ koristi, je ne imejte v hladilniku. Res je sicer, da najbolj prija ohlajena, vendar na takšen način izgubi do 40 odstotkov likopena. Najboljše jo je zato hraniti na sobni temperaturi.

Deli s prijatelji