POVEZAVA

Ljubitelji čokolade razmišljajo bolje

Objavljeno 26. april 2016 17.00 | Posodobljeno 26. april 2016 17.00 | Piše: M. F.

Vseeno pa ne gre pretiravati.

Čokolada koristi brbončicam in malim sivim celicam.

Ljudje, ki vsaj enkrat na teden jedo temno čokolado, se bolje odrežejo na testih kognitivnih sposobnosti v primerjavi s tistimi, ki je ne, je pokazala nova raziskava, ki so jo s skupnimi močmi izvedli znanstveniki z ameriške univerze v Mainu, z univerze Južna Avstralija in z luksemburškega inštituta za zdravje.

Flavonoli in njihov vpliv

V raziskavi, ki so jo objavili v publikaciji Appetite, je sodelovalo 968 posameznikov, starih od 23 do 98 let. Znanstveniki menijo, da bi redno uživanje flavonolov, v kakavu prisotnih antioksidantov, lahko bil razlog za pozitivno delovanje čokolade na možgane. Prav tako se je izkazalo, da temna čokolada ob rednem uživanju zmanjša verjetnost visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni tipa dve.

Priporočljivo zmerno sladkanje

Strokovnjaki sicer pravijo, da bodo za natančno določitev vpliva čokolade na funkcije malih sivih celic potrebne še nadaljnje raziskave. Z njimi bodo določili povezavo med flavonoli in nevropsihološkim zdravjem ter izpostavili mehanizme, s katerimi je to dvoje povezano. Menijo tudi, da bo treba raziskati kratko- in dolgoročne učinke na zdravje, vseeno pa že zdaj priporočajo zmerno sladkanje s čokolado. 

Deli s prijatelji