PRENAJEDANJE

Lahka hrana za čiščenje organizma

Objavljeno 12. junij 2013 13.50 | Posodobljeno 12. junij 2013 13.51 | Piše: M. F.

Namen razstrupljanja ni izguba kilogramov, pač pa čiščenje organizma.

Med razstrupljanjem telesa kar najpogosteje posegajte po surovi, z začimbnicami oplemeniteni hrani.

Prihajajo poletno sproščeni dnevi, zlasti pa konci tedna. Ti so kot nalašč za veselo druženje z družino in s prijatelji. Pikniki so stalni spremljevalci takih in drugačnih družabnih dogodkov, na njih pa se hitro zgodi, da v želodec roma več hrane in pijače, kot ste navajeni oziroma kot ste nameravali. Seveda ni pri tem nič slabega. Druženja naj bi bila vesela in sproščena, dnevi po njih pa naj bodo namenjeni čiščenju telesa. Kratka čistilna kura namreč hitro prežene simptome prenajedanja, kot so slaba prebava, slab zadah in splošna utrujenost. Ni se treba odločiti za strog program razstrupljanja. Dovolj bo, da upoštevate nekaj osnovnih pravil in se pri tem zavedate, da namen razstrupljanja ni izguba kilogramov, pač pa čiščenje organizma.

Kaj velja upoštevati

  • Med razstrupljanjem se je treba v celoti odpovedati mastni hrani in večini živalskih beljakovin. Sem sodijo tudi mlečni izdelki. V množico prepovedanih živil sodijo sladkor, slaščice in nekatere vrst žitaric (zlasti koruza in pšenica). Najbrž ni treba posebej opozarjati, da se moramo med čiščenjem popolnoma odpovedati alkoholu, cigaretam, kavi, tudi hitri in industrijsko pripravljeni hrani.
  • Pijte veliko naravne vode, saj ta iz telesa izpira strupene snovi. Ne pijte je med jedjo in ne neposredno pred njo ali po njej. Voda bo imela še boljši učinek, če ji boste dodali sveže iztisnjen sok limone. Poleg vode so odlični tudi sveže pripravljeni sokovi iz sadja in zelenjave, vendar jih razredčite z vodo v razmerju 50 : 50.
  • Prehrana naj temelji na sadju in zelenjavi. Jejte čim več surove ali hitro kuhane hrane, izogibajte se pečeni. Če nikakor ne morete brez pečene, hitro na olivnem olju popecite bučke, gobe, šparglje in drugo zelenjavo. Jejte počasi ter vsak grižljaj dobro prežvečite.
  • Proteini so za telo pomembni, vendar med razstrupljanjem živalske beljakovine nadomestite s tistimi iz stročnic. Če res ne gre brez mesa, si privoščite ribo, izogibajte pa se morskim sadežem.
  • Hrana, bogata z vitaminom C, je dobrodošla. V sezoni jagod, češenj ter jagodičevja posegajte po njih, ne pozabite pa na brokoli in zeleno listnato zelenjavo. Če ste ljubitelji špargljev, si privoščite tudi te. Še vedno lahko naberete liste kopriv, jih posušite in si iz njih pripravite čaj. Ta je odličen za čiščenje krvi.
  • Grenkast okus zelenjave nakazuje, da je še posebej dobra za jetra in žolč. Kar najpogosteje si v solati pripravite rukolo ali radič. Srečnežem že rasteta na vrtu.
  • Priporočljivo je uživati tudi regratov čaj. Zdaj je čas za nabiranje njegovih korenin. Izkopljite jih, narežite ter posušite in iz njih kuhajte čaj. Dober za razstrupljanje je tudi zeleni čaj.
  • Zelenjavne juhe, bistre ali goste, lahko uživate, kolikor vas je volja. Seveda naj bodo sveže pripravljene in brez dodatka kisle smetane.
  • Čebula in česen sta prav tako obvezni sestavini razstrupljevalnih diet. V zgodnjem poletnem času je še posebej dobrodošla sveža mlada čebula.
  • Lupinasti plodovi naj bodo vir zdravih maščob in pomembnih mineralov.
  • Izogibajte se močnih začimb, uporabljajte sveže dišavnice, kot so bazilika, česen, čebula, origano, rožmarin, peteršilj.
  • Mlečne izdelke v času razstrupljanja, katerega učinki bodo opazni že po treh dneh, zamenjajte s sojinimi napitki, tofujem ali z riževim mlekom. Da bi premagali željo po sladkem, čaju dodajajte ščepec cimeta.

Izbor živil in možnosti je dokaj velik. Jedi, ki ste se jim v času razstrupljanja odpovedali, počasi vračajte v svojo prehrano. Vsa pa, ki so med samo detoksikacijo dovoljena, so priporočljiva tudi kot sestavni del vsakodnevnega jedilnika.

Deli s prijatelji