NAJBOLJ ZDRAVA

Kreša je številka ena

Objavljeno 28. junij 2014 20.30 | Posodobljeno 28. junij 2014 20.30 | Piše: U. S.

Najbolj zdrava med sadjem in zelenjavo je vodna kreša. Vsebuje največ hranil, ki so pomembna za ohranjanje našega zdravja in preprečevanje kroničnih obolenj. Sledijo kitajsko zelje, blitva, listi rdeče pese, špinača in cikorija.

Vodna kreša je polna hranil.

Vsi vemo, da sta sadje in zelenjava koristna za naše zdravje, zlasti zelena, listnata zelenjava in barviti citrusi, poslušamo ves čas. Različne raziskave so pokazale, da nižajo tveganje za nastanek kroničnih bolezni pa tudi raka. Večina nas ve, da bi morali sadje in zelenjavo jesti večkrat na dan, tudi surovo. Vendar: katero sadje in zelenjava nam bosta najbolj koristila? Enkrat je naj brokoli, drugič zelje, potem kivi, jagode. In kako sploh primerjamo koristi, ki jih ima sadje, in tiste, ki jih ima zelenjava?

Strokovnjaki z univerze William Paterson iz New Jerseyja so priskočili na pomoč in nov seznam najbolj zdravega sadja in zelenjave z vsebnostjo največ hranil, na prvem mestu pa se je znašla – vodna kreša! Cilj je bil definirati supersadje in zelenjavo: torej tiste, ki jih najmočneje povezujemo z borbo proti kroničnim boleznim oziroma preprečevanju teh. Testirali so 47 različnih vrst sadežev in zelenjave in v njih določali ravni 17 hranil, ki v splošnem veljajo za pomembne za naše zdravje. Raven posameznega hranila so določili na osnovi odstotkov posameznikove dnevne potrebe po določenem hranilu v posamičnem sadju in zelenjavi. Raziskovalci so tako ocenjevali vsebnost kalija, vlaknin, proteinov, kalcija, železa, tiamina, riboflavina, niacina, folne kisline, cinka in vitaminov A, B6, B12, C, D, E in K.

Vodna kreša je zmagala, dosegla je izjemen rezultat: 100. Zanjo so se uvrstili kitajsko zelje (91,99), blitva (89,27), listi rdeče pese (87,08), špinača (86,43) in cikorija (73,36). Za primerjavo: brokoli jih ima 34,89, kale 49,07, krompir 20,37. Čeprav na primer pomaranče,veljajo za zdrave, pogosto vsebujejo le eno glavno hranilo, denimo vitamin C, v t. i. superhrani oziroma močni hrani pa jih najdemo več. Raziskovalci so bili pozorno tudi na to, tako sadje in zelenjava z veliko vsebnostjo enega samega hranila, nista dobila nesorazmerno visokega skupnega rezultata. V študiji so upoštevali prehranjevanje z 2000kilokalorijami na dan in 100 grami vsakega živila v surovem stanju.

Med tistimi vrstami sadja in zelenjave, ki se niso uvrstile med t. i. močno hrano, so maline, mandarine, brusnice, česen, čebula in borovnice. To seveda ne pomeni, da omenjeni niso zdravi, marveč le to, so pojasnili raziskovalci, da ne vsebujejo obilice pomembnih vitaminov in mineralov.

No, vrnimo se k zmagovalki. Vodna kreša naj bi imela zdravilne vsebnosti, vsebuje zlasti veliko vitamina K, ki je pomemben za zdrave kosti, ter vitamina A, ki je nujen za zdravje oči. Vsebuje še glukozinolat, ki naj bi imel protirakave vsebnosti. In še tole svetujejo raziskovalci: zelena zelenjava je tako zelo hranljiva, da vode, v kateri smo jo kuhali, nikakor ne smemo zavreči, raje jo uporabimo pri pripravi juh ali omak. 

Deli s prijatelji