Tisti, ki redno pijejo mleko in uživajo mlečne izdelke, kot so jogurti, sir pa tudi sladoled, imajo boljši spomin. Možgani posameznikov, ki si na teden privoščijo od pet do šest mlečnih obrokov, delujejo hitreje in učinkoviteje, tveganje za pojav senilnost v starejši dobi pa je pri njih občutno manjše kot pri tistih, ki se mleku in mlečnim izdeklom izogibajo, pravijo znanstveniki z univerze Maine. Do omenjenih zaključkov so prišli ob pomoči tisoč prostovoljcev v starosti od 23 do 98 let.
Zaslužen je magnezij
Ljudje, ki so redkeje posegali po mleku in mlečnih izdelkih, so imeli pri preverjanju spomina kar petkrat slabše dosežke. »Korist mleka za možgane je očitna in ni boljšega kot začeti dan s kozarcem manj mastnega belega napitka,« pravijo znanstveniki. Ti so prepričani, da je magnezij tista sestavina, ki ščiti možganske celice pred odmiranjem. Uživanje mlečnih izdelkov pa ob enem ščiti srce ter skrbi za uravnotežen krvni tlak.