ŠKODLJIVO

Konzerve so slabše od plastike

Objavljeno 29. november 2011 15.52 | Posodobljeno 29. november 2011 15.52 | Piše: M. F.

V notranjem sloju konzerv, ki so namenjene hranjenju živil, se nahaja bisfenol A

Priročno, a škodljivo

Osebe, ki pet dni zaporedoma uživajo hrano iz konzerv, imajo v urinu kar 1200-krat višje količine bisfenola A (BPA) kot tisti, ki jedo sveže pripravljene jedi, je razkrila ameriška raziskava.

Doma so v vsaki shrambi

Izsledki raziskave, s katero so želeli dokazati vpliv konzervirane hrane na organizem, so objavili znanstveniki z univerze Harvard. »Že dolgo je znano, da uživanje napitkov, pakiranih v plastično ali kovinsko embalažo, v telesu viša količino bisfenola A. Naša raziskava pa dokazuje, da uživanje konzervirane hrane predstavlja celo večjo nevarnost. Še posebej, če upoštevamo razširjenost njene uporabe,« je povedala voditeljica raziskave Jenny Carwile. BPA se namreč nahaja na notranji strani konzerv, namenjenih hranjenju živil, ki jih je prav gotovo mogoče najti v shrambi vsakega gospodinjstva. V konzervah je namreč mogoče kupiti čisto vse: od mesnih izdelkov do sadja in zelenjave.

Znanstveniki pozivajo proizvajalce

Kemikalija BPA kvarno vpliva na endokrini sistem, dokazano ovira razvoj spolnih organov, spodbuja pojav kardiovaskularnih bolezni, diabetesa in celo pretirano debelost. In to že pri količini 50 mikrogramov na kilogram telesne teže. Povečano vrednost BPA v krvi je moč zaznati že po prvem obroku konzervirane hrane, zato znanstveniki pozivajo proizvajalce, naj popolnoma umaknejo BPA iz embalaže, ki je namenjena hranjenju živil.

Deli s prijatelji