Strokovnjaki za prehrano priporočajo, naj na dan zaužijemo pet obrokov sadja in zelenjave. Ob tem pa se nemalokrat pojavi vprašanje, koliko to sploh je. Da bi rešili dilemo, navajamo natančno količino, odvisno od vrste in velikosti plodov.
Jagodičevje
Pri sadežih, kot so maline, borovnice, jagode ali grozdje, obrok znaša približno 100 gramov.
Manjši sadeži
V to skupino sodijo slive, marelice ali mandarine. Obrok teh obsega dva do tri plodove.
Srednje veliki sadeži
Eno jabolko, ena banana, pomaranča, hruška ali nektarina zadostuje za obrok.
Veliko sadje
V to skupini spadajo melone, lubenice ali ananas. Obrok teh znaša približno 100 gramov svežega ploda.
Suho sadje
Suho sadje je manjše od svežega, a bolj kalorično, zato je priporočljiva količina manjša (30 gramov rozin, suhih fig, suhih sliv ipd.).
Zelena zelenjava
Porcija zelene solate, blitve, špinače in podobne solate ali priloge obsega 200 gramov.
Korenasta zelenjava
Tudi obrok korenja, rdeče pese ali repe obsega 200 gramov.
Brokoli in cvetača
V obroku je približno 10 srednje velikih cvetov teh pridelkov.
Preostala zelenjava
Dovolj bo, če si boste v enem obroku privoščili eno srednje veliko kumaro, dve manjši papriki, srednje velik paradižnik, 100 gramov kuhanega krompirja ali 200 gramov stročnic.