Čas je za gobe. Gozdovi so jih po dežju polni, in če veste, kje rastejo, ali če nanje naletite po naključju, jih vzemite s seboj domov. Prepričajte se, da nabirate prave, če niste njihov poznavalec, pa se pozanimajte pri nekom, ki se nanje dobro spozna, da vam pove, ali so tiste v vaši košarici res užitne, in iz njih pripravite juhe, prikuhe, omake. Gobe namreč niso le okusne, so tudi zelo zdrave. Iskanje gozdnih sadežev nas spodbuja k gibanju, poleg tega pa imajo še številne druge učinke.
Krepijo imunski sistem
Antioksidanti v gobah ščitijo pred prostimi radikali ter spodbujajo nastajanje protivirusnih in drugih proteinov, ki varujejo in obnavljajo naše celice. Ker so neke vrste naravni antibiotik, uspešno preprečujejo nastanek nekaterih glivičnih okužb.
Ščitijo pred rakom
Še posebno učinkovite so pri zaščiti pred rakom prostate in rakom dojk. Betaglukan in konjugirana linolna kislina v gobah delujeta protikancerogeno, saj zavirata delovanje estrogena, katerega presežek spodbuja rast rakavih celic v telesu.
Dobre so za srce
Nimajo holesterola, nekateri encimi in vlaknine v njih pa manjšajo količino krvnih maščob. Zato so gobe odlična zaščita pred srčno-žilnimi obolenji, tudi pred srčno kapjo.
Varujejo diabetike
Gobe so primerno živilo za diabetike. Bogate so namreč z vitamini, minerali in vlakninami. Ne vsebujejo maščob, ogljikovih hidratov in sladkorja ter spodbujajo nastajanje inzulina v telesu.
Pomagajo pri izgubljanju kilogramov
Če ste na dieti, so gobe za vas dobre. So skoraj brez kalorij, obenem vsebujejo veliko proteinov, ti pa pomagajo pri izgubljanju telesne mase.
Spodbujajo presnovo
Bogate so z vitamini kompleksa B, ki spodbujajo tvorjenje glukoze iz zaužite hrane in s tem telesu zagotavljajo energijo. Vitamina B2 in B3 imata pri tem največjo moč.