Vlaknine igrajo odločilno vlogo pri prebavi, hujšanju in zaščiti pred rakom. Prav tako številne raziskave dokazujejo, da vlaknine vplivajo na podaljšanje življenjske dobe. Številni proizvajalci hrane se želijo prikupiti potrošnikom s tem, da vlaknine dodajajo jogurtom. Vendar pa je najboljši vir vlaknin zelenjava sama. Naravne vlaknine lahko najdemo le v sadju, zelenjavi, žitih in stročnicah. Zato lahko tako preprosto zagotovite svojemu telesu dovolj naravnih vlaknin.
Poznamo dve vrsti vlaknin – topne in netopne. Prve najdemo v stročnicah in nekaterem sadju in zelenjavi. Topne vlaknine znižujejo holesterol. Netopne vlaknine, ki čistijo prebavni trakt, pa so v žitih, otrobih, sadju in zelenjavi.
Zakaj so vlaknine koristne za srce?
- Ker pomagajo pri vzdrževanju zdravega nivoja holesterola.
- Ker vzdržujejo normalen krvni tlak.
- Ker skrbijo za zdravo raven sladkorja v krvi, kar je nadvse pomembno za ljudi, pri katerih je velika verjetnost srčnih obolenj, in pri sladkornih bolnikih.
- Ker pomagajo pri dietah, saj nam dajejo občutek sitosti.
Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin in jih moramo zato uživati več
- Jabolka – dostopen vir vlaknin.
- Korenje – je odličen vir betakarotena in ima tudi veliko vlaknin.
- Stročnice – so odlične za srce in debelo črevo.
- Brokoli – zelenjava, ki so nam jo vsiljevali že starši, je polna vitamina C in K ter seveda vlaknin.
- Hruške – ena srednje velika hruška ima 5 gramov vlaknin, kar je odličen razlog, da si jo čim prej privoščite.