SITI

Kljub dieti polni želodčki

Objavljeno 19. marec 2012 16.00 | Posodobljeno 19. marec 2012 16.00 | Piše: M. F.

Artičoke, paprike, hruške, grenivka in paradižniki: nič ne redi, a vseeno nasiti.

Presnova kalorij je po obroku, bogatem s kapsaicinom, kar dvakrat hitrejša kot po običajnem obedu.

Prva asociacija ob besedah vitka linija je stradanje in odrekanje tistemu, kar je najbolj vabljivo. A ni potrebe, da je tako. Obstajajo namreč živila, ki znanstveno dokazano zagotavljajo občutek sitosti, zmanjšujejo tek in pomagajo pri hujšanju. In, da, z nekaterimi se je mogoče celo posladkati. Katera so najboljša?

Artičoke

Vsak, ki je na dieti, se sčasoma naveliča listnate zelenjave. In takrat so artičoke najboljša rešitev. Primerne so za predjed, saj vsebujejo veliko vlaknin, ki nasitijo že pred glavnim obrokom, ena artičoka pa vsebuje zgolj 60 kalorij. Kadar so na voljo sveže, jih pripravite na pari: malce jih posolite, popoprajte in začinite z limonovim sokom ter jejte listič za lističem. Kadar ni na voljo svežih, si privoščite vložene in jih začinite z olivnim oljem in rožmarinom.

Feferoni

Zahvaljujoč antioksidantu kapsaicinu, pospešujejo porabo kalorij. Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki na univerzi v Kaliforniji, je pokazala, da je presnova kalorij po obroku, bogatem s kapsaicinom, kar dvakrat hitrejša kot po običajnem obedu. Kapsaicin predvsem pospešuje izgorevanje maščob, ob enem pa obroki, bogati z njim, zavirajo tek.

Grenivka

Agrum, ki se ga že od nekdaj drži sloves odličnega pomočnika pri hujšanju. Da je ta upravičen, je dokazala dva meseca trajajoča raziskava, med katero so sodelujoči, ki so vsak dan poleg običajnega obroka pojedli polovico grenivke, na koncu pa izgubili povprečno kilogram in pol, ne da bi spreminjali svojo hrano. Če se vam zdi grenivka pregrenka, si iz nje pripravite desert: narežite jo na koščke, dodajte ji malce meda, potresite z eksotično začimbo kardamom in v pečici segrejte.

Hruške

Tako kot jabolka vsebujejo veliko vlaknin, najpomembnejša je pektin, ki je v veliko pomoč pri hujšanju. Kuhane hruške so odličen topel desert, surove pa se lepo podajo k sirom in so okusen lahek vmesni obrok.

Paradižnik

Ker vsebuje veliko vlaken, nasiti, in ker je bogat z vodo, vsebuje le malo kalorij. V njem je tudi veliko likopena, znanstveniki pa so potrdili, da prisotnost tega antioksidanta v krvi zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Termično obdelani paradižniki vsebujejo več likopena, zato jih kuhajte, pecite ali si iz njih pripravite lahko, a nasitno juho.

Deli s prijatelji