POMEMBNO

Kdaj je folna kislina najpomembnejša

Objavljeno 13. oktober 2014 11.00 | Posodobljeno 13. oktober 2014 11.09 | Piše: M. F.

Pomembnejše kot med samo nosečnostjo je uživanje folne kisline že pred zanositvijo.

Naravni viri folne kisline so pšenični kalčki, šparglji, špinača, fižol, rdeča pesa, grah, brokoli in brstični ohrovt.

Folna kislina je oblika vitamina B9. Nujna je za pravilen razvoj dojenčkove hrbtenice, možganov in lobanje. Po zadnjih podatkih lahko tudi prepreči srčne okvare pri najmlajših.

Kdaj

Do nedavnega je veljalo, da je vloga folne kisline najpomembnejša v prvih štirih tednih nosečnosti. Zdravniki pa opozarjajo, da bi ženske v rodnem obdobju morale jemati njene prehranske dodatke, še preden sploh zanosijo. Nadomeščanje folne kisline pred spočetjem je zlasti pomembno za tiste, ki so jemale oralno kontracepcijo, saj ta lahko znižuje njeno naravno raven v telesu.

In čeprav je ključna pred nosečnostjo in na njenem samem začetku, jo je priporočljivo uživati vso nosečnost, saj so raziskave na 1400 žensk pokazale, da jemanje folne kisline za sedem odstotkov zmanjša verjetnost prezgodnjega poroda, prav tako pa obstaja pozitivna povezava med omenjeno snovjo in porodno telesno maso otroka.

Zakaj

Z uživanjem folne kisline je za od 50 do 80 odstotkov mogoče zmanjšati možnost, da bi se otrok rodil z okvaro hrbteničnega kanala (nevralna cev). Prav tako ima pomembno vlogo pri sintezi DNK in hitro rastočih tkiv fetusa. Posebno pomembna je za razvoj živčnega in prebavnega sistema, za razvoj spolnih organov ter za tvorjenje belih krvnih telesc. Poleg tega zdravi anemijo nosečnic, dojilj in pomaga osebam, ki jih mučijo bolezni jeter. Pomaga pri metabolizmu aminokislin in sintezi beljakovin.

Koliko

Njeno uživanje se priporoča vsem ženskam, ki načrtujejo nosečnost, predvsem pa nosečnicam v zgodnjem obdobju nosečnosti. Te naj bi vsak dan zaužile vsaj 400 mikrogramov (µg ) folne kisline.

Kje

Naravni viri folne kisline so telečja jetra, leča, pšenični kalčki, šparglji, špinača, fižol, rdeča pesa, grah, brokoli in brstični ohrovt.

Deli s prijatelji