Ekipa znanstvenikov z univerze Harvard je proučevala prehrambne navade več kot sto tisoč ljudi. Podatki, ki so jih zbirali 20 let, so se nanašali na povezavo med uživanjem kave in tveganjem za pojav diabetesa.
Več kave, manj tveganja
Odkrili so, da so osebe, ki so količino zaužite kave zmanjšale za 2,3 decilitra dnevno, povečale tveganje za nastanek diabetes tipa 2 za 17 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki se kavi niso odpovedovale. Dve skodelici kave več na dan pa sta tveganje zmanjšali za 11 odstotkov.
A to še ni vse: pri osebah, ki so zaužile veliko kave (sedem decilitrov na dan), je bilo tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 za 37 odstotkov manjše tveganje v primerjavi z uživalci, ki so popili 2,3 decilitra ali manj poživljajočega napitka na dan.
Tudi brezkofeinska domnevno pomaga
Znanstvenikom sicer še ni uspelo dognati, ali ima brezkofeinska kava enak učinek kot običajna, čeprav so nekatere predhodne raziskave dokazale prav to.
Pretiravanje ali zaščita?
Vse več je torej raziskav, ki kavo povezujejo z boljšim zdravjem. Ena prejšnjih, ki jo je izvedla
nutricionistka z omenjene univerze, dr. Shilpa Bhupathiraju, je dokazala, da uživanje kave občutno zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. A za zaščito pred njimi so potrebne večje količine kave: od sedmih do enajstih decilitrov dnevno, kar pa bi mnogi upravičeno označili že kot pretiravanje.