DOBRA JE

Kava močnejša od raka maternice

Objavljeno 16. februar 2015 08.00 | Posodobljeno 16. februar 2015 08.00 | Piše: M. F.

Z antioksidanti bogata kava varuje celice pred poškodbami in zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Ženske, ki imajo rade kavo, imajo razlog več za uživanje v njenem okusu. Izsledki nove raziskave namreč razkrivajo, da lahko pripadnice nežnejšega spola, ki na dan zaužijejo štiri skodelice tega napitka, tveganje pojav za raka maternice zmanjšajo za 18 odstotkov.

Res pomaga

Ekipa strokovnjakov z Imperial Collegea v Londonu je pod vodstvom znanstvenice Melisse Merritt pod drobnogled vzela podatke več kot 450.000 žensk. Ugotovili so, da je od teh 2800 žensk zbolelo za rakom maternice oziroma maternične sluznice.

Skupina je prav tako preučevala njihove prehrambne navade in zaključila, da je bilo pri ženskah, ki so na dan zaužile štiri skodelice kave, tveganje za raka na tem organu manjše kar za 18 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki kave niso pile. V okviru raziskave je bil upoštevan vpliv 83 različnih vrst jedi in pijač, izrazito manjše tveganje pa je bilo zaznano ob uživanju kofeina.

Kako deluje?

Kava vpliva na sproščanje estrogena, ženske pa so najbolj izpostavljene tveganju za nastanek raka maternične sluznice tedaj, ko telo proizvaja več estrogena kot progesterona, kar ustvarja hormonsko neravnovesje.

Kava je prav tako bogata z antioksidanti ter zato varuje celice pred poškodbami in zmanjšuje tveganje za nastanek malignih obolenj.

Deli s prijatelji