Če ne marate kadilcev in nikotina, ki je v cigaretah, vas utegne presenetiti naslednje dejstvo: nekatera zelenjava ga vsebuje. Pa je ta nevaren ljudem? Igor Pravst z inštituta za nutricionistiko na to vprašanje odgovarja: »V nekaterih vrstah zelenjave so lahko naravno prisotne majhne količine nikotina, ki pa ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi. Vpliv s hrano zaužitega nikotina na zdravje je tudi precej drugačen, kot če nikotin v telo pride prek pljuč iz cigaretnega dima (razlike v absorpciji), hkrati pa je v cigaretnem dimu tudi vrsta drugih snovi, ki imajo škodljiv vpliv na zdravje.«
Dodaja, da se količina nikotina v zelenjavi meri v nanogramih, v eni cigareti pa ga je lahko več miligramov: »Navajanje katere koli zelenjave kot tvegane zaradi vsebnosti nikotina je povsem neprimerno.« Pravst pa še opozarja, da je treba razlikovati med nikotinom in niacinom (lahko npr. v obliki nikotinamida ali nikotinske kisline). Slednji je vitamin (B3), ki je nujen za delovanje človeškega telesa – več o njem tukaj.
Pravst nam je posredoval še podatke o količini nikotina v izbrani zelenjavi (povzeti po Domino EF et al. 1993 (N Engl J Med; 329: 437–437)):
jajčevec – 100 ng/g |