ZAŠČITA

Kamilični čaj ščiti pred rakom

Objavljeno 30. maj 2013 09.00 | Posodobljeno 30. maj 2013 09.00 | Piše: M. F.

Apigenin, snov, ki je v kamiličnem čaju, uspešno premaguje rakave celice.

Kamilica, ki raste na vsakem vrtu, blaži želodčne težave in pomirja krče.

Skodelica kamiličnega čaja pomaga pri zaščiti pred rakom, trdijo znanstveniki z državne univerze v Ohiu. Encim apigenin, ki ga čaj vsebuje, uničuje rakave celice, zavira njihovo širjenje in jih naredi občutljivejše za zdravila. Poleg tega odpravlja abnormalnosti v ribonukleinski kislini. Prav napake v tej so odgovorne za nastanek 80 odstotkov vrst malignih obolenj.

Lepi obeti za prihodnost

»Vemo, da so nekatere snovi, živila in napitki zdravju koristni, ne poznamo pa vedno načinov, kako ga ohranjajo oziroma vračajo. S to raziskavo smo dokazali blagodejno delovanje apigenina, ki vpliva na številne proteine v naših celicah in v njih vzpostavlja naravno stanje. Prav zato ima izjemen pomen za razvoj kliničnih protirakavih preventivnih strategij,« je povedala dr. Andrea Doseff, molekularni genetik iz omenjene univerze. 

Tudi v peteršilju in zéleni

Z apigeninom sta bogata še peteršilj in zélena, pa tudi številne vrste sadja in zelenjave, ki so sicer najbolj zastopane v sredozemski prehrani.

Deli s prijatelji