Zgaga je pekoča težava, ki se po jedi rada pojavlja. Še pogostejša in izrazitejša je zaradi bolj kalorične in težje hrane v zimskem času. Če pesti tudi vas, v življenje vnesite nekatere spremembe. Za začetek pogosteje jejte manjše obroke. Manjši je obrok, manj časa se zadržuje v želodcu in s tem je verjetnost zgage manjša.
Verjetnost zgage povečuje tudi, če imate preveč kilogramov. Večina po shujšanju občuti olajšanje. Cigarete, alkohol, kava in drugi napitki s kofeinom težave poslabšajo, zlasti v družbi z mastnimi obroki.
Pri preprečevanju zgage je pomemben tudi pravilen izbor živili. Spodaj našteta vam bodo pomagala preprečiti nadlogo.
Jabolka
Vsebujejo veliko antioksidantov, ti pa pomagajo pri zaščiti telesa pred mnogimi nadlogami in mu pomagajo pri pravilnem delovanju. Znano je, da jabolka dobro vplivajo tudi na prebavo in dokazano preprečujejo zgago.
Oves
Oves je žito, ki je lahko odličen zaveznik v boju s pekočo nadlogo. Vsebuje številne minerale, zdrave maščobne kisline, vlakna in ogljikove hidrate. Zaradi svoje sestave se počasi prebavlja in zagotavlja stalen izvor energije, ob tem pa blagodejno vpliva na ves prebavni sistem.
Stročnice
Stročnice vsebujejo veliko vlaknin in zato pozitivno vplivajo na prebavo. V krvi uravnavajo količino sladkorja, številne raziskave pa so dokazale, da preprečujejo nastanek raka debelega črevesja in drugih vrst malignih obolenj, prav tako pa pomagajo pri zgagi.
Ingver
Ingver je izjemno učinkovit pri blaženju želodčnih težav, zlasti pa pri zgagi. Lahko jeste samega ali ga dodate juham, čaju, pecivom, solatam in hladnim napitkom. V vseh primerih je učinkovit.