TEKOČE ZDRAVJE

Kako izdelati česnovo olje

Objavljeno 25. avgust 2015 09.00 | Posodobljeno 25. avgust 2015 09.00 | Piše: M. F.

Česen se poda k veliko jedem, iz njega pa lahko izdelate tudi okusno in prav tako zdravo česnovo olje.

Česen je upravičeno imenovan superživilo, saj vsebuje številne protivnetne in protibakterijske snovi. Med drugim je bogat z magnezijem, vitamini C, B1 in B6, selenom, kalcijem, kalijem, železom v sledovih, fosforjem in bakrom. Tako ščiti pred številnimi boleznimi, celo pred rakom in srčno-žilnimi obolenji. Odlično se poda večini jedem, koristno pa je tudi česnovo olje, ki ga lahko izdelate tudi sami.

Potrebujete

Dve večji česnovi glavici in dve skodelici olivnega olja (ena skodelica meri približno dva in pol decilitra).

Postopek

  • Najprej glavici česna ločite na posamezne stroke in jih olupite.
  • Stresite jih v posodo in prilijte olje.
  • Vsebino posode segrevajte, dokler ne doseže približno 95 stopinj Celzija. Če nimate termometra, počakajte, da začne česen sproščati mehurčke.
  • Če opazite, da česen prehitro postaja rjav, za nekaj trenutkov ponev odstranite z ognja in zmanjšajte temperaturo štedilnika.
  • Kuhajte od 15 minut do ure in pol. Odvisno, kako intenziven okus olje želite.
  • Posodo nato odstranite s štedilnika, s penovko iz olja poberite česnove stroke, pokrijte posodo in počakajte, da se njena vsebina ohladi na sobno temperaturo.
  • Prelijte jo v sterilizirane kozarčke in jih tesno zaprite.
  • Olje shranjujte na hladnem in temnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe. Porabite jo v dveh tednih.

Kako uporabiti olje

Lahko ga dodate solatam ali solatnim prelivom, marinadam za meso, juham, prikuham in domačemu kruhu in tako uživate v pozitivnih lastnostih česna brez njegovega, za nekatere motečega vonja.

 

Deli s prijatelji