SOČNO IN OKUSNO

Kako izbrati pravo lubenico

Objavljeno 09. julij 2014 09.00 | Posodobljeno 09. julij 2014 09.00 | Piše: M. F.

Najprej jo dobro poglejte, jo potežkajte in potrkajte po njej.

Zrela, sočna, okusna in zdrava je lubenica.

Poleti je lubenica nepogrešljiv sadež za okusno in zdravo osvežitev in je pravi zaklad vitaminov in mineralov.

Kaj vse skriva

Približno 90 odstotkov je vode, preostali del pa so vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. V njej je veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje kože in oči. Večja rezina lubenice zadovolji skoraj polovico dnevnih potreb po vitaminu C, za katerega dobro vemo, da izboljšuje delovanje imunskega sistema in ščiti pred staranjem. Je tudi bogat vir vitamina B6, ki ga telo potrebuje za tvorjenje serotonina, melatonina in dopamina. Ena od pomembnih sestavin lubenice je antioksidant likopen, ki ščiti pred boleznimi srca, vsebuje pa tudi citrulin, aminokislino, pomembno za celjenje ran. In kar je pri vsem tem najboljše: lubenica ima tudi zelo malo kalorij, 100 gramov njenega sočnega mesa vsebuje le 80 kalorij.

Toda prave užitke zagotavlja le, če je sveža in zrela.

Kako torej izbrati pravo?

  • Črte na lubenici izdajajo njeno starost, zato vedno izberite takšno s svetlejšimi progami, saj je zrelejša in in okusnejša. Stran, ki je ležala na zemlji mora biti rumena, bela ali svetlo zelena. Tudi to je znak zrelosti plodu.
  • Bodite pozorni na težo lubenice. Če se vam zdi neobičajno lahka, je njena vsebina suha in brez dovolj soka.
  • Če je na lubenici še pecelj, vam je prav tako lahko v pomoč. Malce zvit je namreč znak zrelega sadeža.
  • Zvok sočne lubenice mora biti zvonek, kadar s členki prstov potolčete po njej z vseh strani. Če je zamolkel in top, je ne kupujte.
Deli s prijatelji