STRANSKI UČINEK

Kaj z vetrovi sporoča prebava

Objavljeno 09. maj 2016 09.00 | Posodobljeno 09. maj 2016 09.00 | Piše: M. F.

Če vas pogosto spravljajo v zadrego, bodite pozorni na to, kaj in kako jeste.

Redna prebava pomeni manj neprijetnih vetrov.

Za večino so neprijetni in vir zadrege, zlasti če so glasni. A vetrovi so običajen odziv organizma na dogajanje v prebavnem sistemu. Na kaj telo z njimi v resnici opozarja?

Na to, da prehitro jeste

Če obrok dobesedno zmečete vase ali če med njim veliko govorite, skupaj s hrano zaužijete tudi velike količine zraka. Pomešan z živili ta pride do želodca, kjer povzroča napenjanje in vetrove. Več zraka boste vnesli s hrano v telo, več težav bo izzval. Večino boste sicer res izločili s spahovanjem, ostanek pa z ne ravno dišečimi vetrovi.

Na preobčutljivost na določeno hrano

Preobčutljivost na laktozo je lahko prirojena. Morda ste vse življenje uživali v mleku in mlečnih izdelkih ter s tem niste imeli težav, a sčasoma se to lahko spremeni. Telo iz takega ali drugačnega vzroka (zaradi različnih črevesnih bolezni, zdravljenja z določenimi zdravili, operacij na črevesju in drugih dejavnikov) začne proizvajati premalo laktaze, encima, ki je potreben za razgradnjo laktoze. Ta presnovna motnja se imenuje preobčutljivost za laktozo in je vzrok, da ste po tem, ko se okrepčate z mlekom, napihnjeni ter vas mučijo vetrovi.

Enako velja tudi za gluten, rastlinsko beljakovino, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen, torej večina vrst žit. Če ste zanj preobčutljivi, povzroča težave s prebavo, natančneje vetrove.

Na neredno prebavo

Redno opravljanje velike potrebe je ključno za zdravje našega organizma. Na ta način se iz telesa izločajo ostanki hrane, ki jih ne potrebujemo več. Če odvečne snovi v njem ostanejo predolgo, bakterije v debelem črevesu povzročijo fermentacijo. Med njo nastajajo plini, ki telo v končni fazi zapustijo v obliki neprijetnih vetrov. Če imate težave s prebavo, začnite piti več tekočine, vaditi ter prehrano osvežite z živili, bogatimi z vlakninami.

Na uživanje nezdrave hrane in pijače

Hrana, ki jo vnašate v organizem, »doživi« med prebavo, ki se začne v ustih, številne spremembe. Težka, pražena in mastna živila so težko prebavljiva in se v prebavnem traktu zadržuje dolgo. Med njihovo razgradnjo se sproščajo velike količine plinov, ki povzročajo neprijetne vetrove. Enako velja za sladke, gazirane pijače, ki vsebujejo mehurčke in s tem otežujejo proces prebave, stranski učinki tega pa so lahko vir dokajšne zadrege.
 

Deli s prijatelji