Lahko grizljate surovo, si ga pripravite kot napitek ali uživate kuhano. Korenje izjemno koristno vpliva na naše telo, saj mu zagotavlja encime, ki so potrebni za optimalno ravnotežje hranljivih sestavin.
Bogastvo vitaminov in mineralov
Od vse zelenjave prav korenje vsebuje največ betakarotena, rastlinske oblike vitamina A, ki varuje arterije, preprečuje infekcije, krepi imunski sistem in je močan antioksidant. Pomemben je tudi za zdrave lase, kožo in nohte. Poleg tega je ta oranžna zelenjava bogata s kalijem, kalcijem, železom, ogljikovimi hidrati, vitaminom K, folno kislino in pektinom, ki varuje želodčno in črevesno sluznico. Vsebuje tudi selen, za imunski sistem zelo pomemben element.
Močan zaveznik zdravja
Uživanje korenja varuje pred prostimi radikali in drugimi škodljivimi snovmi, pospešuje celično presnovo, deluje pomlajevalno, krepi imunski sistem, zavira makularno degeneracijo (bolezen, ki prizadene področje rumene pege na očesni mrežnici, torej predel z največ vidnimi receptorji, in oslabi ostrino vida) in celo pospešuje nastajanje sperme. Korenje ima močan antiseptični učinek, krepi psiho, preprečuje bolezni srca, zavira nastanek raka, zaradi vsebnosti karotenoidov pomaga pri nadzorovanju količine sladkorja v krvi in s tem sladkorne bolezni.
Ščiti tudi jetra
»Poleg navedenih koristnih učinkov je korenje odlično zdravilo za težave z jetri,« so pokazali rezultati raziskave, objavljeni v publikaciji Archives of Internal Medicine.
Najboljše je surovo
Najpriporočljiveje je korenje uživati surovo. Ker je največ vitaminov tik pod površjem, ga ne lupite, ampak le temeljito operite. Iz njega si lahko pripravite odličen napitek, če pa ga boste pred uživanjem skuhali, kuhajte celo in ga narežite kasneje, saj tako zadrži več vitaminov, pa tudi okusa. Ker je provitamin A v maščobi topen, kuhanemu korenju dodajte kanček oljčnega olja.