Ni vseeno, kako si pripravite posamezne jedi. Mnoge prav zaradi tega izgubijo večji del hranljivih snovi, zato še zdaleč niso tako zdrave, kot bi bile, če bi jih uživali drugače.
Solata
Solatni prelivi brez maščob se slišijo idealna rešitev za vse, ki jih pesti preveč kilogramov. Na žalost pa ni tako: kar nekaj raziskav je dokazalo, da je solata bolj hranljiva z dodatkom maščob. Nekateri vitamini iz zelenjave se namreč topijo zgolj v maščobah, prav tako pa solata, oplemenitena z zdravimi maščobami, dlje ohranja občutek sitosti.
Korenje
Ko boste naslednjič kuhali korenčkovo juho ali iz korenja pripravljali solato, ga ne režite na kolobarčke. Korenje ohrani znatno več hranljivih snovi, kadar ga kuhate celo, na kolobarčke pa narežite že kuhano.
Česen
Nikar ga takoj, ko ga nasekljate, ne dodajte jedem. Preden jih z njimi oplemenitite, naj nasekljan počaka vsaj 20 minut. V tolikšnem času se namreč v njem začne sproščati alicin, zdravilna snov, ki zmanjšuje verjetnost srčno-žilnih obolenj.
Jabolka in hruške
Ne jejte jih, dokler niso popolnoma zrele. Okusnejši so in ne povzročajo prebavnih težav, šele v povsem zrelih sadežih se namreč aktivirajo vsi antioksidanti, vitamini in minerali.
Brokoli
Je eno najbolj zdravih živil, saj varuje pred številnimi oblikami raka, ključen pa je način priprave. Najboljši je kuhan na pari, saj tako ohrani domala vse koristne snovi. Dolgo kuhanje v vodi in praženje sta najslabša načina priprave te zelenjave. In še to: brokoli je najboljši v kombinaciji z začinjeno hrano, saj je tako še učinkovitejši pri zaščiti pred rakom.