(NE)OKUSNO

Kaj vse najdemo v piščančjih kroketih

Objavljeno 08. oktober 2013 13.40 | Posodobljeno 08. oktober 2013 13.42 | Piše: M. F.

V nekaterih piščančjih kroketih je mogoče najti marsikaj čudnega – od krvnih žil in živčnih vlaken do zdrobljenega hrustanca.

Odpadki v hrustljavi skorjici

Resnično bi bilo boljše, da nekaterih stvari ne bi nikoli izvedeli. Denimo tega, kakšne so sestavine piščančjih kroketov. Strokovnjaki z univerze Misisipi so vzeli pod drobnogled dve vrsti kroketov. Ti so vsebovali le približno 50 odstotkov mišičnega tkiva, prsi ali beder, ostanek pa je sestavljala mešanica maščobe, krvnih žil in živčnih vlaken. Natančnejša analiza je odkrila celice, ki sestavljajo kožo in notranje organe perutnine ter hrustanec. Kroketi, ki so jih analizirali so bili iz dveh verig hitre prehrane v mestu Jackson.

Ne najboljša izbira

»Vsi vemo, da je belo piščančje meso eden najboljših virov nemastnih beljakovin, zato ga tudi priporočamo našim pacientom,« je povedal dr. Richard D. Deshazo, vodja raziskave iz medicinskega centra univerze Misisipi.

»A to za omenjene in podobne izdelke ne velja. Zaradi priporočil o uživanju piščančjega mesa so nekatera podjetja skovala dobiček iz odpadnih proizvodov. Ta zmeljejo odpadne dele perutnine namesto belega mesa in ga še vedno prodajajo pod imenom piščančje meso. Gre za zelo nezdrave izdelke, bogate z maščobami, soljo, sladkorjem – in kalorijami in veljajo,« je še dodal. Najbolj skrb vzbujajoče pri tem pa je, da se z njimi najpogosteje krepčajo otroci, za katere so zelo okusni.

Drugo mnenje

Z njim se seveda ne strinja dr. Ashley S. Peterson, podpredsednica neprofitne organizacije Združenje ameriških perutninarjev. Ta pravi, da so piščančji kroketi lahko odličen izvor beljakovin za otroke. Omenjena raziskava je po njenih besedah analizirala le dvoje od vseh na tržišču prisotnih kroketov. Gre torej za premajhen vzorec in izsledkov nikakor ne gre posploševati na vse tovrstne izdelke. »Res pa je, da imajo piščančji kroketi več maščob, tudi zato, ker jih je treba pred uživanjem ocvreti. Vendar to ni nobena skrivnost, saj so energijske in prehrambne vrednosti označene v vseh restavracijah hitre prehrane, le čas si morate vzeti in jih dejansko prebrati,« je še povedala Petersonova.

Manj je več

Deshazo priznava, da je njihov vzorec res majhen in da so nekatere verige s hitro prehrano (ne samo od tistih, ki jih je obiskal) začele za svoje izdelke uporabljati zgolj belo meso. Kljub temu pa naj takšni in podobni proizvodi na mizi ne bi bili prepogosto.

Deli s prijatelji