DAR NARAVE

Kaj se zgodi, ko pojeste 12 sliv

Objavljeno 07. september 2015 09.00 | Posodobljeno 07. september 2015 09.00 | Piše: M. F.

Sezona sliv je na višku, zato si jih privoščite vsak dan, a z njimi ne pretiravajte.

Zdrave, a le v zmerni količini.

Slive so naravno multivitaminsko živilo in zdaj, ko je njihova sezona, povejmo, da so veliko več kot sestavina za marmelado. Že zgolj pet zaužitih sliv dnevno na telo vpliva izjemno blagodejno, saj so bogate z vitaminom C, z železom, magnezijem, kalcijem in bakrom. Privoščite si jih kot malico in tako zmanjšajte verjetnost raka debelega črevesa, ko bo njihova sezona minila, pa si privoščite suhe.

Takole na telo vpliva 12 svežih sliv na dan.

  • Uravnava holesterol, poveča gostoto kosti in okrepi imunski sistem.
  • Samo ena sliva v povprečju vsebuje 113 miligramov kalija. Ta element pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka, s tem pa znižuje verjetnost srčne kapi.
  • Prav tako je zaradi visoke vsebnosti vlaknin ta sadež odličen za uravnavanje prebave, saj je izjemno naravno odvajalo.
  • Sveže slive vsebujejo veliko vitamina E, ki zavira nekatere procese staranja, hkrati pa pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov in preprečujejo prekomerno telesno maso.
  • Redno uživanje sliv izboljšuje splošno počutje in odpravlja posledice stresa, slabo voljo in celo depresijo.

Ne pretiravajte

Res pa je, da ne s suhimi ne s svežimi slivami ni dobro pretiravati. Ducat sadežev na dan naj bo zgornja meja, sicer se bodo v črevesju nakopičili neprebavljeni, začeli vreti, zato bodo v prebavilih nastajali vetrovi, vi pa boste napihnjeni. Možni so tudi želodčni krči in celo driska ...

Deli s prijatelji