ŽELJA PO HRANI

Kaj pomeni, če vam diši sladko ali mastno

Objavljeno 05. februar 2015 08.00 | Posodobljeno 05. februar 2015 08.00 | Piše: M. F.

Želja po določeni hrani kaže na pomanjkanje neke snovi v telesu.

Hrepenenje po določeni hrani ni zgolj psihične narave. Z neizmerno željo telo sporoča, katerih hranljivih snovi mu primanjkuje. Poglejte,  kaj pomeni, če se ne morate upreti grenki kavi ali slastni čokoladi.

Želja po čokoladi je znak pomanjkanja magnezija

Ljudem, ki imajo vsak dan neizmerno potrebi po čokoladi, pogosto kronično primanjkuje magnezija. Ta mineral je nujno potreben za številne telesne funkcije, od uravnavanja krvnega tlaka in količine sladkorja v krvi do delovanja mišic in živčevja. Potrebe po magneziju narastejo v obdobjih stresa, njegovo pomanjkanje pa je mogoče nadomestiti z vnosom lupinastih plodov, različnih semen, datljev, stročnic in zelene listnate zelenjave. Magnezij se sicer nahaja tudi v čokoladi – v 100 gramih te sladice ga je 176 miligramov, kar pa je komaj polovica dnevno priporočenega vnosa.

Želja po kavi morda kaže na pomanjkanje različnih mineralov

Če imate veliko potrebo po kavi ali pravem čaju in teh napitkov popijete celo več kot vode, je to morda znak, da imate v telesu premalo različni nutrientov: fosforja, žvepla, soli in železa.

Fosfor

Pomanjkanje te snovi lahko povzroča težave, kot so slabši tek, slabokrvnost, bolečine v mišicah in kosteh ter mravljinci v dlaneh in stopalih. Njegovo pomanjkanje lahko nadoknadite s povečanim vnosom celih žit, perutnine, govedine, jajc, rib, mlečnih izdelkov in kvasa.

Žveplo

Pri pomanjkanju tega elementa lahko pride do oviranega nastajanja kolagena in keratina, telo postane manj odporno proti vnetjem, koža pa se tanjša. Nadoknaditi ga je mogoče s povečanim vnosom jajc, čebule, česna, avokada, žitaric, zelene solate, stročnic, malin, lešnikov, mandljev in krompirja.

Sol

Čeprav je pogostejša težava prevelik vnos soli in s tem natrija, nekaterim soli v telesu vseeno primanjkuje. In prav ti imajo povečano potrebo po kavi, bolje pa bi bilo pomanjkanje nadomestiti z zmerno uporabo morske soli v prehrani.

Železo

Pomanjkanje železa vodi v slabokrvnost, ta pa se kaže s pospešenim dihanjem in povečanim srčnim utripom, z bledikavo kožo, izpadanjem las in s pomanjkanjem energije. Nadomestiti ga je mogoče s povečanim vnosom mesa, drobovine, zelene zelenjave, kot so špinača, blitva, rdeča pesa, brokoli in stročnice, vse pa kombinirajte z vitaminom C. Tako telo lažje absorbira železo.

Sladko, še bolj sladko

Razlog za potrebo po sladkem je lahko pomanjkanje selena. Ta element potrebujemo za delovanje ščitnice in energijsko presnovo. Njegov najboljši viri so suho sadje, ovseni kosmiči, brazilski oreščki, morska hrana, jetra, meso in jajca.

Želja po siru

Za to željo se običajno skriva pomanjkanje kalcija. Ta ohranja zdravje zob in kosti ter je nujno potreben za normalno delovanje mišic in živčnega sistema. Odličen izvor tega minerala so mleko in mlečni izdelki, (tudi sir, izberite pa tistega z manj maščobe), sardine, losos in brokoli. Prav tako se ob pomanjkanju tega minerala priporoča povečan vnos lupinastih plodov in lanenih semen.

Deli s prijatelji