NARAVNO

Kaj jesti, ko boli

Objavljeno 26. marec 2014 08.00 | Posodobljeno 26. marec 2014 08.00 | Piše: M. F.

Ko se pojavijo nadležne bolečine, jih premagajte z rdečo papriko, sladkim krompirjem, ingverjem ali kurkumo.

Ingver vsebuje kemikalije, ki na vnetja delujejo podobno kot protivnetna zdravila.

Preden posežete po zdravilih za lajšanje bolečin, poglejte, kaj imate v hladilniku, in si pomagajte z živili, ki so pri preprečevanju ali blaženju bolečin prav tako učinkovita kot farmacevtski izdelki.

Rdeče paprike

Vsebujejo kar dvakrat več vitamina C kot pomaranče. Ta vitamin je najzaslužnejši za nastajanje kolagena, beljakovine, ki pripomore h gibljivosti in zdravju sklepov. Nekateri strokovnjaki menijo, da je pri osebah, ki zaužijejo dovolj vitamina C, dvakrat manjše verjetnost pojava nekaterih vrst artritisa v primerjavi s posamezniki, ki ga s hrano zaužijejo premalo. Poleg tega rdeče paprike vsebujejo še betakriptoksantin. Gre za vrsto karotenoida, ki dokazano pomaga pri blaženju bolečin v sklepih in zaradi glavobola.

Sladki krompir

Svetlo oranžno je obarvan zaradi betakarotena, močnega antioksidanta, ki uničuje molekule prostih radikalov. Prav ti škodljivo vplivajo na celice in so odgovorni za različne bolečine. Da bi se jim izognili, si kar največkrat postrezite z omenjeno zelenjavo, pa tudi z melonami in korenjem. Vsa oranžna zelenjava na zaviranje bolečin deluje enako kot sladki krompir.

Ingver

Ta okusna korenina vsebuje kemikalije, ki na vnetja delujejo podobno kot protivnetna zdravila. Ingver je koristen svež ali mlet. Iz njega pripravite topel napitek tako, da v vodo stresete njegov prah ali narežete nekaj rezin sveže korenine. Napitku lahko dodate še žličko medu.

Kurkuma

Raziskave so pokazale, da ta začimba rumene barve vsebuje kurkumin. Gre za snov, ki pomaga pri premagovanju bolečine, saj zmanjšuje količino vnetnih kemikalij v organizmu.

Losos

Ker je bogat z maščobnimi kislinami omega 3 zavira vnetne procese. Preprečuje namreč nastajanje encimov, ki kvarno vplivajo na hrustanec. S temi maščobnimi kislinami bogata hrana vpliva na izboljšanje stanja v sklepih, manj pa je tudi zatekanja in krčev.

Deli s prijatelji