PREHRANA

Kaj diši lasem

Objavljeno 06. april 2015 15.40 | Posodobljeno 06. april 2015 15.42 | Piše: E. B.

Z določenimi živili bi lahko preprečili osivelost, prhljaj in razcepljene konice, zatrjujejo britanski strokovnjaki in priporočajo zdrave rešitve za najpogostejše tegobe las.

Za ohranjanje mladostnega in zdravega videza las spremenimo jedilnik!

Sive lase je najlažje zakrinkati z učinkovito barvo, toda za ohranjanje mladostnega videza ne potrebujemo nujno dragih preparatov, veliko lahko dosežemo z uživanjem nekaterih živil, sporočajo britanski strokovnjaki.

S primerno prehrano lahko preprečimo celo prhljaj in ublažimo cepljenje konic: ključni so beljakovine, glukoza, vitamini in minerali, poudarjajo, če teh pomembnih snovi primanjkuje, se posledice zelo rade pokažejo prav na laseh. In katera živila so tista, ki nam lahko pričarajo mladosten in zdrav videz? Orehi so zelo bogati z biotinom, vitaminom E in pomembnimi maščobami, v sledeh pa vsebujejo še baker, ki ima veliko vlogo pri nastajanju melanina, pigmenta, ki lasem daje barvo. Če so naši lasje brez življenja, nam najverjetneje primanjkuje aminokislin, zato si kar za zajtrk pripravimo obrok s kvinojo. Leča nam bo priskrbela železo, ki bo okrepilo lase, ne izogibajmo se rdečemu mesu! Pomembna so tudi jajca, ki vsebujejo beljakovine, vitamina B in D ter biotin (ta spodbuja nastajanje keratina, ki je zaslužen za elastičnost in volumen) in ki jih lahko uporabljamo tudi kot negovalno masko.

Za prhljaj je lahko krivo pomanjkanje cinka, ki pa ga lahko uspešno dobimo z uživanjem ostrig, te bodo namreč preprečevale izsuševanje lasišča okoli lasnih mešičkov, razcepljene konice pa lahko preprečimo z rdečo papriko, pomarančami in jagodami, ki vsebujejo vitamin C in spodbujajo nastajanje kolagena. 

Deli s prijatelji