Antioksidanti: skorajda čudežna beseda, s katero označujemo vsa živila, ki nam zagotavljajo dobro zdravje in počutje. Ne le to, odganjali naj bi celo najhujša obolenja, kot so rak in srčno-žilne bolezni, in tegobe, ki jih prinaša starost, pojasnjuje znanost. Prav zadnjih, med katerimi so najbolj skrb vzbujajoča nevrodegenerativna obolenja, bo v prihodnjih desetletjih zaradi vse daljše življenjske dobe čedalje več, zato nikoli ne smemo pozabiti na – hrano za možgane. Antioksidanti, ki spodbujajo naše kognitivne sposobnosti in blagodejno delujejo na živčni sistem, so seveda izjemnega pomena vse življenje, ne pozabimo na najmlajše in vse tiste, ki se šolajo in torej potrebujejo stimulatorje tudi na krožniku. Pa si poglejmo, kaj najbolje nahrani naše možgane!
Avokado je poln zdravih, nenasičenih maščob, zaradi katerih so celične membrane v možganih veliko prožnejše in prilagodljivejše. Ta hranljiv in nasiten sadež vsebuje tudi veliko maščobnih kislin, ki varujejo živčne celice ali nevrone, v kombinaciji z vitaminom E pa zavirajo razvoj alzheimerjeve bolezni, po nekaterih študijah naj bi celo preprečevale pojav tega kroničnega obolenja. Za zdrave možgane jejmo tudi borovnice, spodbuja stroka. Ti drobni modri sadeži izboljšujejo sposobnost kratkoročnega pomnjenja in zavirajo ali celo preprečujejo izgubo spomina ter težave z ravnotežjem. Imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se presnavljajo počasi in ne povzročajo nenadnih nihanj ravni sladkorja v krvi, odlično pa tudi odvajajo odvečne toksične beljakovine. Borovnice odpravljajo vnetja in varujejo pred celičnimi poškodbami, znanost pa ocenjuje, da imajo neverjetno sposobnost, da počistijo vso nepotrebno navlako, ki se v možganih nabere do starosti, in tako omogočijo njihovo neovirano delovanje.
Če si želite prigrizka, obvezno posezite po oreških! Tako ne boste le razveselili brbončic in potešili lakote, temveč telo obogatili tudi z vitaminom E, ki možgane varuje pred izgubo spomina in krepi kognitivne sposobnosti. Oreški vsebujejo pomembne beljakovine, vlaknine in dobre maščobe: poskrbijo za hiter dvig energije, a ta ne bo hitro pošla. Uživajmo nesoljene in nesladkane, najboljši pa so lešniki, indijski oreški, orehi in mandlji. Lubenica, še ena od poletnih poslastic, je odličen vir vitamina B6, in ker je kar 92 odstotkov sladkega sadeža pravzaprav voda, je pravi par za možgane – ki so podobne sestave. Lubenica uravnava delovanje možganskih kemikalij in spalnih vzorcev, odpravlja stres in depresijo ter spodbuja dobro počutje. Je izjemno bogata z vitaminoma C in A, ki telo varujeta pred številnimi tegobami. Poletne solate si brez sočnega rdečega paradižnika skorajda ne moremo predstavljati in prav je tako. Paradižnik je velik bojevnik proti škodljivim prostim radikalom, in čeprav po večini prisegamo na sveža živila, lahko velik učinek dosežemo tudi z uporabo zgoščenih izdelkov. Okusen rdeč plod je nepogrešljiv na seznamu živil za možgane, saj vsebuje dragoceni likopen, ki naj bi preprečeval pojav demence – a le če plodove skuhamo! Prav zato številni raje opevajo izdelke iz paradižnikov kot sveže plodove, a ne smemo nikoli pozabiti na vsebnost sladkorja, denimo v pripravljenih omakah, juhah ali priljubljenem kečapu.
Granatno jabolko je po vsebnosti antioksidantov nadvse podobno borovnicam, povrhu pa naj bi uspešno odpravljalo stres in sproščalo. Nekateri raje prisegajo na sok, s katerim zaužijemo več vlaknin. Svež kivi povečuje gostoto kosti zaradi vsebnosti kalija, ki preprečuje izgubo kalcija ter posledično osteoporozo in podpira srce ter uravnava krvni tlak. Kivi vsebuje tudi pomembne minerale, kot so mangan, železo in magnezij, ki so prav tako ključni za dober spomin. Češnje preprečujejo degeneracijo možganskih celic in izgubo spomina, z melatoninom pa se bojujejo proti nespečnosti, glavobolu in razdražljivosti ter srčni kapi. Melatonin upočasnjuje proces staranja, priporočajo pa ga tudi otrokom, ki trpijo zaradi hiperaktivnosti in avtizma, saj jih pristen češnjev sok sprošča in pomirja.
In končajmo z nam zelo domačim – korenjem. Rade ga imajo oči, z luteolinom pa ohranja dober spomin. Korenje je zanesljivo nepogrešljivo na vsakdanjem jedilniku, priporočljiv pa je tudi korenčkov sok.