RAZSTRUPLJANJE

Jejte živo hrano in si rešite dušo

Objavljeno 03. april 2012 15.50 | Posodobljeno 03. april 2012 15.51 | Piše: Nika Vistoropski

Ko so me pred leti prepričali, da se lotim posta, se mi je zdelo krasno, da sem se pridružila skupini ultranorcev.

Tako so skupino imenovali zunanji opazovalci. Skupina se odpove hrani, da bi, hmn, postala bolj zdrava najbrž, se torej očistila vseh zaužitih strupov in predvsem – trpela. Kajti kakšen smisel ima, po drugi strani, odreči se sladkostim življenja? Živimo, da se imamo fino, ne? S samim geslom naj ne bi bilo nič narobe, a odgovorimo si po resnici, se res imamo tako zelo fino? »Žal je tako, da je pri prehrani večine ljudi vse po vrsti narobe,« pove Maša Bilobrk, ustanoviteljica Gurmame (www.gurmama.com), podjetja za ekološki katering ter ponudnica programa razstrupljanja, ki sem se ga lotila tudi to pišoča. »Pojemo ogromne količine mrtve, procesirane in rafinirane hrane, ki je povrhu polna umetnih dodatkov. Zato so ljudje utrujeni, izčrpani, po kosilu lahko še komaj kaj naredijo v službi. In potem segajo po poživilih, kot sta kava in pravi čaj. Ker so razdražljivi, uživajo pomirjevala – cigarete.«

Mavrični sokovi

Ko sem prvi dan 12-dnevnega razstrupljanja dobila v roke nekaj mavričnih stekleničk sumljive kaše in dva obroka solate, sem se, vajena tovrstnih telesnih eksperimentov, sicer razveselila nove izkušnje, a nekaj mi je govorilo, da moje brbončice ne bodo delile navdušenja. Zdravo je neokusno, ne? Ne bi se mogla bolj motiti. »Mnogo ljudi leta in leta čuti, da potrebujejo spremembo, čiščenje, a ne vedo, kje začeti in kako,« pove Maša. »Mnogi so zaradi službenih obveznosti tako zasedeni, da si ne morejo vzeti dva tedna dopusta, da bi se vključili v razstrupljevalni program. In tako minevajo leta... Kar naenkrat smo stari 60 let in zelo iztrošeni. Pa ne bi smelo biti tako.«

Ingver in meta

Sokovi, ki smo jih prejemali vsak dan, so nam izostrili čute. Resno, nisem vedela, da je solata lahko tako dobra in da se mali češnjevčki tako topijo v ustih. In rahlo pekoči ingver... Kot jutranja budilka. Z vsakim dnem je količina trde hrane jenjala, sedmi dan si užival samo vodo, nato spet sokove in vse več trde hrane. »Na jedilniku je pri programu razstrupljanja vsak dan veliko ingverja in mete, ki skrbita za zdravo delovanje črevesja in vsrkavanje strupov,« razloži Maša. »Veliko je zelene listnate zelenjave, ki nas hrani s tako pomembnim klorofilom in hkrati alkalizira. Ravno tako tudi limona. V prvi polovici programa je poudarek na sadnih sokovih, ki zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov delujejo čistilno, kot sežigalnica strupov, bi lahko rekli. V drugi polovici pa začnemo prehajati na zelenjavne sokove, ki so bogati z aminokislinami in sodelujejo pri izgradnji ter obnovijo našo zalogo mineralov.«

Nov pogled na življenje

Moja prva izkušnja s postom je bila resnično osupljiva. Čeprav sem se tretji dan želela lotiti gospe v vrsti v banki, ker si je drznila pred mano ugrizniti v jabolko, je četrti dan sla po hrani minila. Najbolj nenavaden pa je bil občutek moči, jasnosti misli, utrujenosti ni bilo nikjer, počutila sem se, kot bi hodila nad zemljo, a bila hkrati stoodstotno prisotna. Razstrupljanje ponuja podoben učinek. Le da nisi lačen niti na začetku. Če si vajen zdrave in presne hrane, ni hudo, če pa so bile tvoj vsakdanjik zarebrnice, cigarete in pivo, se ti lahko za hip zazdi, da so te prisilno zaprli v ograjeni kravji pašnik. Zazdi, ponavljam, kajti kopica nejevernih Tomažev je Maši vsak dan poročala o začudenju nad tem, kako dobro in lahkotno se počutijo. »Vsi so povedali, da imajo ogromno energije. Jasnost uma, lahkost in pozitiven odnos – kljub zahtevnemu delavniku – so nekaj, kar jih je najbolj navduševalo. Ljudje pričakujejo, da bodo na takem režimu brez energije, ker vnašajo premalo kalorij, da bodo utrujeni in nesposobni misliti, a je ravno obratno. Ko telo razbremenijo težke in neprimerne hrane in mu dajo injekcijo vitaminov, mineralov, encimov, imajo kar naenkrat na voljo ogromno lastne življenjske energije. In stopnja stresa se zniža. Kajti ko imamo veliko življenjske energije, postane tisto, na kar smo prej gledali kot na težavo – ker smo bili seveda preveč izčrpani, da bi se z njo ubadali – izziv. Naš pogled na življenje se spremeni, v nas naraščata pozitivizem in optimizem.«

Nora logika industrije

Takšni programi razstrupljanja so več kot izvrstna priložnost, da se zazremo vase. Resno, ljudje, a sploh vemo, kaj jemo? Maša takšnim razstrupljevalnim programom pravi reševanje duš in, verjemite, zadene bistvo. »Logika industrije je, da hrano najprej ubije, potem pa ji zato, ker je pač mrtva in neokusna, doda umetne arome, veliko soli ali sladkorja, konzervanse za obstojnost. Ljudje se morajo zavedati, da je živilska industrija predvsem dobičkonosna panoga, ki v prvem planu nima našega zdravja, ampak čim nižje stroške, čim daljšo obstojnost izdelka in čim večji dobiček. Žalostno je tudi, da zdravniki, ki so plačani, da skrbijo za naše zdravje, jemljejo prehrano zelo neresno. Ne zavedajo se njenega pomena ali vpliva na zdravje. Predstavljajte si, da bi vsak bolnik na onkološkem oddelku kliničnega centra poleg običajne bolnišnične prehrane dobil liter sveže stisnjenega soka na dan. Prepričana sem, da bi se začeli dogajati čudeži.«

  • Špinača z avokadom in gorčičnim prelivom


Za 4 osebe potrebujete: 200 g mlade špinače, 
1 šopek redkvic, očiščenih in narezanih na tanke rezine, 
½ kumare, olupljene in narezane na tanke polmesece, 
½ zrelega velikega avokada, narezanega na tanke rezine, 
1 žlička gorčice, 1 ščep soli, 6 žlic olivnega olja, 2 žlici sveže stisnjenega limonovega soka

Oprano in temeljito osušeno špinačo razporedimo na štiri krožnike in okrasimo z rezinami redkvic, kumar in avokada. V lončku s pokrovčkom zmešamo gorčico, sol, olivno olje in limonov sok. To pretresemo. Tik preden postrežemo, solato prelijemo s polivko.

Nasvet: Sveža špinača je idealno razstrupljevalno živilo. Organska oksalna kislina, ki je vsebuje v velikih količinah, naravno vzpodbuja peristaltiko in obnavlja tkiva celotnega prebavnega trakta. Prav tako pomaga pri asimilaciji kalcija. Špinača je kot vse zelenje bogata s klorofilom, ki je pomemben za nastajanje in obnovo rdečih krvničk ter zelo hitro dviguje raven energije v telesu, ga alkalizira, deluje kot močan antioksidant, antiseptik, antirevmatik. Deluje protirakotvorno in pomaga pri izločanju težkih kovin iz telesa. Opozorilo: izogibajte se kuhani špinači. Anorganska oksalna kislina v njej ima popolnoma drugačen učinek, saj nase veže kalcij iz hrane, ki ga mora nato telo zaradi pomanjkanja črpati iz kosti. Najboljši načini za uživanje špinače so zeleni zmečkančki in sveže iztisnjeni sokovi. Špinačni sok je dragocena pomoč pri mnogo zdravstvenih težavah.

  • Sončni sok

Za 3 dl soka potrebujete: 

150 g ananasa,
120 g pomaranče,
140 g jabolka,
110 g hruške
8 g ingverja

  • Rdeči sok

Za 3 dl soka potrebujete:

50 g rdeče pese,
200 g jabolk,
200 g pomaranč,
5 g ingverja

Deli s prijatelji