ZDRAVJE V RDEČEM

Jejte več rdeče pese

Objavljeno 22. marec 2013 16.00 | Posodobljeno 22. marec 2013 16.00 | Piše: M. F.

Varuje srce in ožilje, po športnih naporih povrne moč in ščiti pred rakavimi obolenji.

Že samo šest ur po zaužitju kozarca soka rdeče pese se previsok krvni tlak zniža.

Že babice so slabokrvnim priporočale uživanje rdeče pese. In imele so prav, saj je zaradi visokega deleža železa primerna za vse, ki jih pesti anemija. A to še zdaleč ni edini zdravilni učinek te gomoljnice.

Za zdravo srce in boljšo vzdržljivost

Ohranja tudi zdravje srca in znižuje krvni tlak. Samo šest ur po zaužitju kozarca njenega soka ta namreč pade, so dokazali znanstveniki v Melbournu. Rezultati njihove raziskave so pokazali, da bi se smrtnost zaradi kardiovaskularnih bolezni zmanjšala za 10 odstotkov, če bi pacienti, ki trpijo zaradi težav s srcem in ožiljem, vsak dan jedli rdečo peso ali pili njen sok. Bogata je namreč s hranljivimi snovmi, ki varujejo našo neutrudno črpalko, hkrati pa povečujejo vzdržljivost oseb, ki se dejavno ukvarjajo s športom.

Za prebavo in proti raku

Poleg vsega omenjenega je uživanje rdeče pese priporočljivo za vse, ki imajo težave s prebavo. Ker vsebuje betalaine, snovi, ki ji zagotavljajo znamenito rdečo barvo, upočasnjuje rast tumorjev, zavira napredovanje demence in jetrom pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa.

Veliko razlogov za to, da naj bo kar najpogosteje na mizi ...

Deli s prijatelji