HRANA

Jejmo za zdrave sklepe

Objavljeno 27. september 2015 09.00 | Posodobljeno 27. september 2015 09.00 | Piše: N. Z.

Raziskave kažejo, da za zdrave in močne kosti potrebujemo koristna hranila.

Brez jabolk ne gre. Foto: Shutterstock

Najboljša zaveznika kosti in sklepov sta kalcij in vitamin D, torej jejmo mlečne izdelke in po pameti ujemimo sončne žarke. Uživajmo tudi ribe, oreške in semena, vsak dan si privoščimo jabolko. 

Ne le z vajami za moč in vzdržljivost, kostem in sklepom pomagamo tudi s pravilno prehrano. Naši sklepi lahko vzdržijo skorajda neverjetne sile; znotraj vsakega so kapsule, napolnjene s t. i. sinovialno tekočino, ki skrbi za blaženje in neguje hrustanec. Zaradi starosti in genetike pa tudi slabe prehrane celice hrustanca razpadejo in zamašijo sklepno tekočino ter povzročijo vnetne procese, to pa je boleče. Da bi to preprečili, jejmo hrano za sklepe.

Kalcij krepi kosti in pomaga povečevati njihovo gostoto, obenem pa preprečuje vnetja sklepov in artritis – veliko ga je v mleku in mlečnih izdelkih (naj bodo ekološke pridelave) ter v zeleni listnati zelenjavi. Ker je za absorpcijo kalcija nujen vitamin D (slednji obenem še krepi imunski sitem), pojdite na sonce, samo za nekaj minut, pretirano izpostavljanje žarkom je škodljivo. Vitamin D dobimo tudi s hrano (ribe, školjke, mleko, pomarančni sok in žita), pogosto ga predpisujejo zdravniki. Strokovnjaki priporočajo še redno uporabo oljčnega olja, bogato je s polifenoli, ki blažijo vnetja, lajšajo bolečine v sklepih in mišicah; z njim začinimo solate, obogatimo na primer testenine in druge jedi. Če pri kuhi pogosto uporabljate čebulo in česen, ste na pravi poti, vsaj kar se zdravja sklepov tiče, vsebujeta namreč substanco, ki varuje hrustanec pred osteoartritisom. Podoben učinek imata por in šalotka. Študije so pokazale, da ljudje, ki uživajo dovolj česna in čebule, manj obolevajo za osteoartritisom.

Ne moremo mimo maščobnih kislin omega 3, s katerimi podmažemo sklepe, če lahko tako rečemo – so v mastnih ribah (denimo lososu), orehih, olju oljne repice, lanenem semenu, avokadu in oljčnem olju. Če dvakrat na teden uživate ribe, naj bi zadovoljili potrebe po njih. Za zdravje sklepov skrbijo oreški in semena, ki vsebujejo vitamin E, ki naj bi preprečeval bolečino v sklepih. Pest pistacij, orehi, laneno seme, mandlji naj bodo na vašem jedilniku, tako boste zaužili tudi maščobne kisline omega 3. Za prožnost hrustanca poskrbi glukozamin sulfat, ki ga telo potrebuje za izdelavo vezi in sklepne tekočine. Izgubo kostne mase pomaga preprečiti vitamin C, prav tako starostno pomanjkanje hrustanca. Vitamin C je lahko dostopen s hrano, vsebujejo ga denimo paprike, zlasti rdeče: srednje velika rdeča paprika ga vsebuje okoli 152 mg. Če jih ne marate, uživajte citruse (pomaranče, limone, grenivke), tudi v njih je vitamin C, v pomaranči ga je na primer 83 mg. Ljudje, ki zaužijejo malo vitamina C, imajo trikrat večjo možnost za razvoj revmatoidnega artritisa kot tisti, ki ga dobijo veliko, je pokazala študija iz leta 2004. Vsebujejo ga tudi papaje, poleg tega pa še betakaroten, še en antioksidant, ki koristi sklepom. Vitamin C pa tudi vitamine A, tiste iz skupine B in K vsebuje brokoli, prav tako kalcij, zato bi si ga morali privoščiti večkrat.

V Aziji že stoletja uporabljajo ingver, saj naj bi blažil bolečine v sklepih in otekanje. Brez jabolk ne gre: bogata so s proteinom, ki vzdržuje napeto kožo brez gub, prav ta pa je tudi sestavina hrustanca. Jabolko na dan odžene artritis stran, bi lahko rekli: vsebuje antioksidant kvercetin, pomemben gradnik kolagena; največ ga je v surovih sadežih, še posebno rdečih. 

 

Deli s prijatelji