NA POMOČ

Jedilnik za žrtve prekomernega sončenja

Objavljeno 18. julij 2015 09.00 | Posodobljeno 18. julij 2015 09.00 | Piše: M. F.

Odlični zavezniki opečene kože so paradižnik, zeleni čaj in mastne ribe.

Opečeni koži pri okrevanju pomaga tudi prava hrana.

Vsakomur se lahko zgodi, da ga kljub previdnosti in zaščiti preveč močno pobožajo sončni žarki. Vas koža peče? Pomagajte ji, da si opomore. Tudi s pravilno izbiro živil. Poglejte, kakšen naj bo vaš jedilnik, dokler vam posledice pretiranega sončenja ne dajo spati.

Takoj po vrnitvi s plaže: aspirin

Če je vaša polt po vrnitvi s plaže rdeča in boleča na otip, takoj vzemite tableto aspirina ali paracetamola v drugi obliki. Ta analgetik ima namreč protivnetno delovanje, blaži bolečino in krepi obrambni sistem organizma.

Kosilo: kuhan paradižnik

Vsebuje veliko vitaminov A, C in E ter antioksidantov, ki organizem ščitijo pred sončnimi žarki, zato koži pomagajo pri okrevanju po opeklinah, koristne snovi pa telo lažje absorbira iz kuhanega kot iz surovega. Prav tako so dobrodošli rdeče sadje, brokoli, paprika, breskve, melona, korenje, marelice in lubenice. Da bi telesu zagotovili dovolj vitamina E, jedilnik obogatite še z rastlinskimi olji in lupinastimi plodovi.

Popoldanska osvežitev: zeleni čaj

Flavonoidi iz zelenega čaja so prav tako močni antioksidanti, hkrati pa boste telo še navlažili znotraj. Zato na dan popijte vsaj dve skodelici zelenega čaja.

Večerja: skuša na žaru

Sončni žarki poškodujejo celične membrane, koža zato izgublja elastičnost ter se težje obnavlja. Zaužitje maščob omega 3, s katerim so bogate mastne ribe, bo pomagalo organizmu pri obnovi celičnih membran. Zato naj bodo, dokler pekoča bolečina ne mine, redno na vašem jedilniku skuše, losos ali sardine.

Deli s prijatelji