V jajcih, ki so potrošnikom na voljo danes, je kar 25 odstotkov manj nasičenih maščobnih kislin, kot so jih vsebovala v 80. letih, je odkrila raziskava britanskega ministrstva za zdravje. Poleg tega, da vsebujejo manj škodljivih maščobnih kislin, ki lahko povzročijo bolezni srca in ožilja, imajo jajca tudi manj holesterola in kalorij, na drugi strani pa več vitamina D, poroča Daily Mail.
Manj škodljivih, več zdravih snovi
Povprečno jajce, ki ga lahko kupimo danes, vsebuje 177 mikrogramov holesterola. Pred 30 leti je vsebnost tega znašala 202 mikrograma. Ima 12 kalorij manj kot nekoč in skoraj dve tretjini priporočljivega dnevnega odmerka vitamina D, je potrdila raziskava.
Zasluga gre prehrani kokoši
Znanstveniki so prepričani, da so jajca bolj zdrava zato, ker so pridelovalci spremenili prehrano kokoši nesnic. »Rezultati raziskave so spodbudni, saj vse več ljudi trpi zaradi pomanjkanja vitamina D, kar se kaže v krhkosti kosti in nastanku rahitisa. Tudi tisti, ki jih skrbi holesterol, si jih lahko brezskrbno privoščijo pri zajtrku,« je povedala nutricionistka Cath MacDonald.