PREVENTIVNO

Jagode ščitijo pred UV-žarki

Objavljeno 28. avgust 2012 09.00 | Posodobljeno 28. avgust 2012 09.00 | Piše: M. F.

Izvleček iz jagod ščiti pred škodljivim ultravijoličnim žarčenjem, poveča odpornost kože in zmanjšuje poškodbe DNK.

Fitoblasti so celice, ki skrbijo za rast vezivnega tkiva. Se v najmočnejši plasti kože, imenovani usnjica ali dermis, ter so odgovorni za tvorjenje kolagena, beljakovine, ki obdrži kožo čvrsto in prožno. Pri sončenju in normalnem staranju fibroblasti upočasnijo proizvodnjo kolagena.

Laboratorijske meritve

Italijanski in španski znanstveniki so v laboratorijih v to kulturo celic dodali izvleček jagod v različnih koncentracijah (0,05, 0,25 in 0,5 mg/ml). Celice so nato izpostavili tolikšnemu UV-sevanju, ki ga je mogoče primerjati z 90-minutnim bivanjem na opoldanskemu soncu na francoski rivieri. Jagode so pri tem spodbujale delovanje fitoblastov in zmanjšale poškodbe, ki jih sicer povzroča žarčenje, so objavili v najnovejši izdaji revije Journal of Agricultural Food Chemistry.

Katere molekule omogočajo fotozaščito?

Strokovnjaki domnevajo, da gre za antociane, pigmentna barvila, ki dajo listom, cvetju ali plodovom specifično barvo. Prav te snovi imajo pomembna protivnetna in protirakava sredstva. Zato upajo, da bo njihovo odkritje pripomoglo k ustvarjanju zaščitnih krem iz povsem naravnih sestavin, med katerimi bodo nedvomno tudi jagode.

Deli s prijatelji