ZDRAVO

Jabolčni krhlji močnejši od holesterola

Objavljeno 02. junij 2012 11.30 | Posodobljeno 02. junij 2012 11.30 | Piše: M. F.

Naše telo potrebuje holesterol, kadar pa se ga nakopiči preveč, ta ogroža srce in ožilje.

Včasih so bili v vsaki kašči, dandanes so jabolčni krhlji po krivici malce zapostavljeni.

Naše telo potrebuje holesterol. Je namreč sestavina celičnih membran, ki pomaga pri tvorjenju hormonov, vitamina D in drugih pomembnih snovi. Tudi možgani brez holesterola ne morejo normalno delovati, a prav ta snov je kriva za številne zdravstvene težave, zato jo je treba ohranjati v normalnih mejah. Predvsem količino slabega (LDL) holesterola. Kadar je ta povišan, je ogroženo zdravje srca in ožilja. V pravih mejah in tudi znižati ga je mogoče z zdravim načinom življenja in s primerno prehrano. Poglejte si, katera živila vam bodo pri tem v največjo pomoč.

Jabolka

Posušeni jabolčni krhlji se lahko po učinkovitosti pri zniževanju holesterola primerjajo z zdravili, ki imajo prav takšen namen: tisti, ki na dan zaužije 75 gramov tega sadeža, lahko v šestih mesecih zniža količino krvnih maščob za 23 odstotkov. Tako imenovani pektini, ki so v jabolkih, se vežejo na žolčno kislino, zato je morajo jetra pridelati več, za kar pa potrebujejo holesterol, ki ga črpajo iz krvi.

Orehi

Glede na izsledke ene od ameriških raziskav je 67 gramov orehov na dan dovolj, da se skupna vrednost holesterola zmanjša za 5,1 slabega pa za 7,4 odstotka.

Jedilna olja

Sončnično olje, olje iz pšeničnih kalčkov, bučnih semen ali sezama vsebuje fitosterol, ta pa znižuje vrednost slabega holesterola.

Stročnice

V njih je veliko saponinov. Ti povzročajo, da se molekule holesterola povezujejo v večje tvorbe in tako ne morejo prehajati v kri. Saponini  nase vežejo tudi žolčno kislino in s tem spodbujajo jetra k njenemu pospešenemu tvorjenju, za kar potrebujejo holesterol. Najučinkovitejša je čičerka, saj ima teh snovi največ.
 

Deli s prijatelji