KISLI ZAVEZNIK

Jabolčna dieta

Objavljeno 29. marec 2014 19.00 | Posodobljeno 29. marec 2014 19.00 | Piše: M. F.

Čeprav obstajajo tudi tablete na osnovi jabolčnega kisa, je naravni najboljši in najučinkovitejši.

V današnji poplavi diet je tista jabolčnim kisom ena redkih, ki ne priporoča stradanja in odrekanja.

Jabolčni kis je zaradi svojih zdravilnih učinkovin opevan že vse od stare Grčije. Svoj sloves ohranja še dandanes, med drugim tudi v povezavi s hujšanjem. Znano je namreč, da je odličen zaveznik v bitki z maščobami in viškom kilogramov.

Jabolčna dieta

Jabolčna dieta sicer ni klasična. Gre za vnos jabolčnega kisa v organizem kot dodatka hrani. Vsako jutro na prazen želodec popijte kozarec vode z dodatkom dveh do treh žličk jabolčnega kisa. Napitek ni najbolj prijetnega okusa, a se boste sčasoma nanj navadili in ne bo več moteč. Za izboljšanje okusa mu lahko dodate dve žlički medu. Čeprav obstajajo tudi tablete na osnovi jabolčnega kisa, je naravni najboljši in najučinkovitejši.

Kako deluje

  • Kislina, ki je v jabolčnem kisu, spodbuja razgradnjo maščob v telesu ter pospešuje celično dihanje in presnovo.
  • Spodbuja dejavnost črevesja. Tako gre hrana hitreje skozi črevesje, zato se del maščob ne prebavi in se izloči z blatom.
  • Ocetna kislina že v ustni sluznici deluje na hormone in blaži neustavljivo željo po sladki, mastni ter slani hrani. Prav zaradi te kisline se prebava škrobne hrane upočasni in s tem se zmanjša njen glikemični indeks. Ublažita se torej dvig in upad sladkorja v krvi po obroku. Vse to pa se kaže v manjši želji po hrani.
  • Jabolčni kis je koristen tudi zato, ker preprečuje razvoj slabih bakterij v telesu in nevtralizira zakisanost organizma.

Brez pretiravanja

V današnji poplavi diet je hujšanje z jabolčnim kisom ena redkih, ki ne priporoča stradanja in odrekanja, vendarle pa je treba vedeti, da kis predstavlja zgolj dodatek k prehrani. Je naravno in varno sredstvo za pomoč pri hujšanju, kar pa seveda ne pomeni, da gre z njim pretiravati. Držite se priporočil. Če boste dolgoročno v telo vnašali večjo količino jabolčnega kisa, bo kvarno vplival na vaše zdravje. Lahko namreč poveča tveganje za osteoporozo, povzroči bolečine v želodcu in poškoduje zobno sklenino.

Deli s prijatelji