Na tržnicah nas pozdravljajo jagode. Nekateri se sladkate že s tistimi, ki so zrasle na vaših vrtovih, na sprehodih po gozdovih z rdečo barvo zapeljujejo tudi gozdne. Izkoristite njihovo sezono ter si jih kar najpogosteje privoščite. Jagode niso zgolj izjemno okusne, pač pa telesu zagotavljajo številne zdrave snovi in nanj vplivajo pozitivno. Pri tem se zavedajte, da so po nedavno objavljenih izsledkih raziskave neprofitne organizacije iz Washingtona Environmental Working Group (EWG) med s pesticidi najbolj obremenjenimi sadeži. Posezite zato raje po tistih, ki so ekološkega porekla ali jih na vrtu vzgojite sami. Zakaj jih velja umestiti na vsakodnevni jedilnik?
Krepijo imunski sistem
Ker so bogate z vitaminom C, krepijo imunski sistem ter varujejo pred okužbami. Skodelica jagod telesu zagotavlja dnevno priporočeno količino omenjenega vitamina.
Varujejo pred boleznimi srca
Vsebujejo flavonoide in antioksidante, ki se borijo proti slabemu holesterolu. Prav tako delujejo protivnetno in varujejo pred vnetnimi procesi, ki sicer ogrožajo tudi zdravje srca.
Varujejo pred diabetesom
Ker so bogate z vlakninami, uravnavajo količino sladkorja v krvi. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa jih lahko uživajo tudi diabetiki.
Proti raku
Kot večina sadja in zelenjave so bogate z antioksidanti ter pomagajo v boju proti raku.
Dobre so za kožo
Prosti radikali posledice svojega delovanja puščajo tudi na koži. Antioksidanti iz jagod njihov vpliv blažijo ter s tem zagotavljajo lepši in mladostnejši videz kože.
Pomagajo pri hujšanju
Izjemno so skromne s kalorijami. Zaradi vlaken pa hitro nasitijo in jih je zato primerno uživati pred obroki.
Za nosečnice
Folna kislina iz jagod pomaga pri razvoju otrokovih možganov, lobanje in hrbtenjače.
Krepijo kosti
Jagode so odlične za izgradnjo kosti, saj vsebujejo veliko kalija, magnezija in drugih za to potrebnih mineralov.
Preprečujejo odpadanja las
Folna kislina, vitamina B5 in B6 ter v jagodah prisotna elaginska kislina preprečujejo izgubo las. Poleg tega minerali, kot sta baker in magnezij, zavirajo nastanek prhljaja in glivičnih kožnih obolenj.
Izboljšujejo spomin
Dve do tri skodelice jagod na teden pomagajo proti izgubi spomina in staranju možganov. Njihov učinek je zlasti opazen pri ženskah.