ZDRAVJE IZ NARAVE

Izkoristite sezono jagod

Objavljeno 06. junij 2014 15.00 | Posodobljeno 06. junij 2014 15.00 | Piše: M. F.

Rdeče znanilke poletja krepijo imunski sistem, varujejo srce pred boleznimi ter kožo pred vplivi prostih radikalov.

Jagode niso zgolj izjemno okusne, zaradi številnih zdravih učinkovin imajo tudi velik pozitiven vpliv tudi na naše telo.

Na tržnicah nas pozdravljajo jagode. Nekateri se sladkate že s tistimi, ki so zrasle na vaših vrtovih, na sprehodih po gozdovih z rdečo barvo zapeljujejo tudi gozdne. Izkoristite njihovo sezono ter si jih kar najpogosteje privoščite. Jagode niso zgolj izjemno okusne, pač pa telesu zagotavljajo številne zdrave snovi in nanj vplivajo pozitivno. Pri tem se zavedajte, da so po nedavno objavljenih izsledkih raziskave neprofitne organizacije iz Washingtona Environmental Working Group (EWG) med s pesticidi najbolj obremenjenimi sadeži. Posezite zato raje po tistih, ki so ekološkega porekla ali jih na vrtu vzgojite sami. Zakaj jih velja umestiti na vsakodnevni jedilnik?

Krepijo imunski sistem

Ker so bogate z vitaminom C, krepijo imunski sistem ter varujejo pred okužbami. Skodelica jagod telesu zagotavlja dnevno priporočeno količino omenjenega vitamina.

Varujejo pred boleznimi srca

Vsebujejo flavonoide in antioksidante, ki se borijo proti slabemu holesterolu. Prav tako delujejo protivnetno in varujejo pred vnetnimi procesi, ki sicer ogrožajo tudi zdravje srca.

Varujejo pred diabetesom

Ker so bogate z vlakninami, uravnavajo količino sladkorja v krvi. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa jih lahko uživajo tudi diabetiki.

Proti raku

Kot večina sadja in zelenjave so bogate z antioksidanti ter pomagajo v boju proti raku.

Dobre so za kožo

Prosti radikali posledice svojega delovanja puščajo tudi na koži. Antioksidanti iz jagod njihov vpliv blažijo ter s tem zagotavljajo lepši in mladostnejši videz kože.

Pomagajo pri hujšanju

Izjemno so skromne s kalorijami. Zaradi vlaken pa hitro nasitijo in jih je zato primerno uživati pred obroki.

Za nosečnice

Folna kislina iz jagod pomaga pri razvoju otrokovih možganov, lobanje in hrbtenjače.

Krepijo kosti

Jagode so odlične za izgradnjo kosti, saj vsebujejo veliko kalija, magnezija in drugih za to potrebnih mineralov.

Preprečujejo odpadanja las

Folna kislina, vitamina B5 in B6 ter v jagodah prisotna elaginska kislina preprečujejo izgubo las. Poleg tega minerali, kot sta baker in magnezij, zavirajo nastanek prhljaja in glivičnih kožnih obolenj.

Izboljšujejo spomin

Dve do tri skodelice jagod na teden pomagajo proti izgubi spomina in staranju možganov. Njihov učinek je zlasti opazen pri ženskah.

Deli s prijatelji