PREBAVA

Indijski trpotec za zdrava prebavila

Objavljeno 21. junij 2015 09.00 | Posodobljeno 21. junij 2015 09.00 | Piše: Urša Splicahl

Brez zdravilnih zelišč dandanes ne gre več, marsikdo namesto po zdravilih najprej in raje poseže po naravnih učinkovinah.

Indijski trpotec najdete v trgovinah z zdravimi živili in tudi nekaterih lekarnah.

Mednje spada tudi indijski trpotec (Plantago ovata, psyllium), ki raste samoniklo v Iranu in Indiji, tam in v sosednjih državah ga tudi gojijo. Pravijo, da je mali čudež. Uporabljamo lupine semen: v njih so zdravilne sluzi. Indijski trpotec velja za eno najbolj učinkovitih sredstev za lajšanje prebavnih težav – kot odvajalo pa tudi sredstvo proti driski –, čiščenje črevesja in hujšanje. Toda njegove koristi so še večje, od srca do trebušne slinavke, številni mu pripisujejo močno vlogo pri preprečevanju raka črevesja, niža tudi raven slabega holesterola v krvi.

Vlaknine za prebavo

Sluzi vežejo nase vodo, zato se pri zaprtju zveča prostornina črevesne vsebine, kar vzdraži črevo, da potisne blato naprej; tako nastanejo razmere za ugodnejši razvoj prebavnih bakterij, ki še povečajo prostornino blata.

Za dobro prebavo moramo jesti uravnoteženo prehrano, zlasti pomembne pa so, poleg dovolj tekočine, zlasti vlaknine. Lupine indijskega trpotca jih vsebujejo veliko, po nekaterih podatkih kar 70 odstotkov. V nasprotju z vlakninami lanenega semena ali ovsa so topne v vodi. Ko jih zaužijemo, v črevesu nabreknejo in tvorijo sluz, želatinasto snov, ki že zaradi prostornine nežno čisti stene črevesja in blagodejno vpliva na prebavo in presnovo. Tako se ustvarijo ugodne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za prebavo in preprečujejo razrast kandide ter slabih bakterij, ki povzročajo tudi nabiranje kilogramov.

Ureja prebavo

Vlaknine, mednje spadajo tudi sluzi, vplivajo na presnovo. Ker vežejo žolčne kisline in povečajo njihovo izločanje z blatom, se zmanjša količina holesterola v krvi, saj se ta porabi za tvorbo novih žolčnih kislin. Upočasnijo črevesno vsrkanje glukoze, zato se zniža tudi raven sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale, da onemogočijo škodljivo delovanje bakterij v debelem črevesu. Sluzi ne delujejo sistemsko, saj se ne prebavijo in vsrkajo, zato so primerne tudi za nosečnice in doječe matere. Ne dražijo črevesne sluznice in ne povzročijo navajenosti, zato so uporabne pri kroničnem zaprtju, torej jih lahko uživamo tudi daljše obdobje.

Zdravo srce

Raziskave so pokazale, da topne vlaknine pomagajo ohranjati primerno raven holesterola, tega si lahko nižamo tudi s pomočjo indijskega trpotca s kar najmanj stranskimi učinki. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom. A na stanje srca ne vpliva samo visok holesterol, ampak tudi pritisk, če je previsok, si ga lahko znižamo z indijskim trpotcem, izboljša se raven lipidov in okrepi srčna mišica. Za zdravo srce je nujno tudi ohranjanje zdrave teže, za vse, zlasti pa za kronično bolne. Pomembna je uravnotežena prehrana, izogibati se moramo nezdravim, predelanim živilom. S pomočjo indijskega trpotca lahko izgubite kak odvečen kilogram – daje namreč občutek sitosti. Tako boste pojedli manj in če se boste še dovolj gibali, ste zadeli žebljico na glavico.

Kako uživamo semena indijskega trpotca? Pomešamo jih z vodo ali drugo tekočino. Umešamo jih lahko tudi v redkejšo sadno kašo in se bo zgostila. Tako si lahko na primer pripravimo žele iz jagodičevja, zdaj ga je veliko: sadje zmeljemo v mešalniku, po želji dodamo sladilo (med, agavin sirup) in žličko semen indijskega trpotca. A ne pozabite: med uživanjem semen moramo piti veliko tekočine! Pred uporabo vprašajte za nasvet svojega zdravnika. 

Deli s prijatelji