Vitamin C pomaga pri normalnem funkcioniranju imunskega sistema ter varuje celice pred oksidativnim stresom, odpravlja utrujenost in izčrpanost, povečuje tudi absorpcijo železa. Kot antioksidant varuje oči, niža tveganje za nastanek bolezni srca in možganske kapi, zmanjšuje oksidacijo LDL-holesterola. Pomemben je za sintezo kolagena in za vsa naša mehka tkiva (dlesni, ožilje, kožo in kosti), prispeva k spro- ščanju energije pri presnovi, potreben pa je tudi za normalno delovanje možganov in živčevja.
Krepi odpornost telesa, ki ima pomembno vlogo v preprečevanju obolenj, denimo prehladov, krajša čas okrevanja, pospešuje celjenje ran in prask. Simptomi pomanjkanja tega vitamina so najpogosteje utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, modrice, osip po koži in suha koža, razcepljeni lasje, tudi krvavitve iz nosu in ust, počasno celjenje ran in še bi lahko naštevali. Pri hudem pomanjkanju se pojavi skorbut, zanj so značilne boleče, otečene in krvaveče dlesni, slabo celjenje ran, izčrpanost.
Če je dnevni vnos vitamina C dlje nizek, lahko začne imunski sistem slabše delovati, rane se slabše celijo in povečajo se možnosti za razvoj srčnih bolezni ter raka. Telo ga samo ne more izdelati, zato ga moramo vnašati s hrano. Največ ga dobimo s svežo, ustrezno skladiščeno ter lokalno pridelano zelenjavo in sadjem; večje potrebe imajo predvsem kadilci, nosečnice in tisti, ki se zelo intenzivno ukvarjajo s športom. Veliko ga je v črnem ribezu, tudi peteršilju in paprikah ter brokoliju.